Arvils Ašeradens: augstākās un profesionālās izglītības efektivitāte ir redzama tautsaimniecības attīstībā

(28.05.2021.)

“Augstākā un profesionālā izglītība ir tas līmenis, no kura ieejam darba tirgū. Tādēļ būtisks ir jautājums par to, cik efektīva ir šī sistēma, jo tas atspoguļojas mūsu tautsaimniecībā. Jo efektīvāka ir izglītības sistēma, jo sagatavotāki darbinieki un līdz ar to arī efektīvāka ir ekonomika,” piektdien, 28.maijā, sacīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens, attālināti uzrunājot foruma “Vai Latvijas izglītības sistēma sasniedz savu mērķi?” otrās diskusijas dalībniekus.

Latvijas ekonomika atpaliek no pārējām Baltijas valstīm, turklāt produktivitāte Latvijā ir knapi 50 procenti no vidējā rādītāja Eiropas Savienībā, akcentēja A.Ašeradens, uzsverot, ka tie ir jautājumi, par kuriem izglītības sistēmā ir nopietni jādomā. 

Tāpat Izglītības komisijas priekšsēdētājs akcentēja, ka Latvijas augstākās izglītības iestādēs joprojām ir liels studentu atbirums. Ap 44 procentiem studentu nepabeidz uzsāktās studijas, kas arī liek uzdot jautājumus par sistēmas efektivitāti.

Augstākās izglītības sistēma ir lielu pārmaiņu priekšā, sacīja A.Ašeradens, uzsverot, ka būtiskas pārmaiņas nesīs arī gaidāmā augstskolu reforma, kas paredz pilnīgi jaunu pārvaldības modeli un palīdzēs no puslīdz labas izglītības sistēmas virzīties uz labāku, domājot par katru indivīdu un nodrošinot kvalitāti.

Šodien, 28.maijā, notika otrā no trim foruma “Izglītības sistēma un darba tirgus: vai Latvijas izglītības sistēma sasniedz savu mērķi?” diskusijām. Digitālā foruma uzdevums ir veicināt diskusiju par šo jautājumu, definējot konkrētus priekšlikumus dažādos izglītības sistēmas līmeņos, kas palīdzētu pilnveidot izglītības sistēmu ar mērķi nodrošināt valsts tautsaimniecības attīstībai nepieciešamo speciālistu sagatavošanu.

Foruma trešā – noslēdzošā – diskusija plānota 4.jūnijā, un tā būs veltīta jautājumam par pieaugušo izglītības nodrošināšanu un pārkvalifikāciju. Savukārt foruma pirmā diskusija, kas notika 21.maijā, bija veltīta pamatizglītībai un vidējai izglītībai.

Forumu rīko Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Rīgas Tehnisko universitāti.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde