Saeima pieņem grozījumus valsts funkcionēšanas nepārtrauktības stiprināšanai apdraudējuma gadījumā

(20.05.2021.)

Saeima ceturtdien, 20.maijā, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Nacionālās drošības likumā, kā arī Mobilizācijas likumā un likumā “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli”. To mērķis ir nodrošināt valsts un sabiedrības funkcionēšanas nepārtrauktību valsts apdraudējuma gadījumā.

Ņemot vērā, ka izņēmuma stāvokļa un kara laikā var būt ierobežotas spējas nodrošināt kritiskās infrastruktūras pakalpojumus, grozījumi Nacionālās drošības likumā paredz savlaicīgu gatavošanos un nepieciešamās darbības, kas jāveic, lai nodrošinātu to, ka, iestājoties attiecīgai situācijai, kritiskās infrastruktūras pakalpojumu sniedzējiem ir pienākums un arī iespēja turpināt darbu, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Izmaiņas paredz, ka par kritisko infrastruktūru tiek uzskatīti arī pakalpojumi, piemēram, elektroenerģijas, dabasgāzes, naftas produktu apgāde, valsts ceļu infrastruktūras uzturēšana, elektronisko sakaru un telefonlīniju pakalpojumu nodrošināšana. Tāpat arī neatliekamās medicīniskās palīdzības pieejamība, epidemioloģiskā drošība un zāļu un medicīnisko ierīču aprite, tai skaitā asins komponentu nodrošinājums, skaidrots likumprojekta anotācijā. Noteikti arī kritiskie finanšu pakalpojumi - skaidras un bezskaidras naudas maksājumi, kurus Latvijā sniedz Eiropas Savienības dalībvalstīs licencētas kredītiestādes.

Savukārt kā valsti apdraudošas situācijas noteiktas pret Latviju īstenotas pretlikumīgas ārvalsts militārās darbības, piemēram, militārā transportlīdzekļa vai citas, tajā skaitā attālināti vadāmas, bezpilota militārās mehāniskās ierīces pretlikumīga iekļūšana vai atrašanās Latvijas teritorijā, izlūkošana vai pretlikumīga piekļuve informācijas sistēmām, kā arī pretlikumīga militāro formējumu vai militāro formējumu bez pazīšanās zīmēm iekļūšana vai atrašanās Latvijas teritorijā.

Tāpat noteiktas par valsts apdraudējuma pārvarēšanu atbildīgo institūciju veicamās darbības, lai novērstu apdraudējuma valsts neatkarībai un teritoriālajai integritātei progresēšanu līdz tieša militāra apdraudējuma statusam, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Savukārt trešajā lasījumā atbalstītie grozījumi Mobilizācijas likumā nosaka amatpersonas un iestāžu darbiniekus, kā arī kritiskās infrastruktūras vai kritisko finanšu nozares pakalpojumu sniedzējus, kas nav pakļaujami mobilizācijai.

Ar grozījumiem likumā “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli” papildināti izņēmuma stāvokļa laikā nosakāmie tiesību ierobežojumi, kā arī noteiktas Ministru kabineta tiesības un kārtība, kā jāveic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas, un nosacījumi skaidrās naudas saņemšanai valsts apdraudējuma pārvarēšanai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta