Ārlietu komisija paziņojumā aicina pārtraukt bruņotos konfliktus starp Izraēlu un palestīniešiem

(18.05.2021.)

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti otrdien, 18.maijā, pieņēma paziņojumu par Izraēlas un palestīniešu konflikta saasinājumu, aicinot apturēt bruņotos konfliktus un pārtraukt visu veidu vardarbību, kas apdraud nevainīgu civiliedzīvotāju dzīvību.

Ārlietu komisijas deputāti izsaka līdzjūtību visiem bruņotā konflikta upuriem un viņu ģimenēm, kā arī asi nosoda visus cilvēktiesību un starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumus. Tāpat komisijas deputāti pauž nožēlu par vardarbības eskalāciju un aicina konfliktu risināt diplomātiskā ceļā.

Paziņojumā komisija kategoriski nosoda teroristiskās organizācijas Hamās raķešu uzbrukumus, kas vērsti pret Izraēlu un tās iedzīvotājiem, kā arī atzīst Izraēlas tiesības aizsargāt savus iedzīvotājus pret raķešu uzbrukumiem un vienlaikus norāda, ka ir būtiski saglabāt maksimālu savaldību.

Ārlietu komisijas deputāti uzsver nepieciešamību pievērst īpašu uzmanību konflikta skartajās vietās strādājošo žurnālistu un mediju darbinieku drošībai, lai viņi varētu veikt savus pienākumus bez bailēm, kā arī abu pušu pienākumu jebkuros apstākļos respektēt cilvēktiesības un starptautiskās tiesības.

“Bruņotā konflikta uzliesmojumā starp Izraēlu un palestīniešiem kopš 10.maija dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 200 cilvēku. Gan konfliktā iesaistītajām pusēm, gan starptautiskajai sabiedrībai jāpieliek visas pūles, lai diplomātiskā ceļā panāktu konflikta atrisinājumu un bruģētu ceļu uz ilgtspējīgu mieru reģionā,” atsaucoties uz paziņojumu, uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Paziņojums

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī