I.Mūrniece uzsver Baltijas valstu sadarbību pandēmijas pārvarēšanā

(21.01.2021.)
Galerija

Latviju un Lietuvu vieno cieša parlamentārā sadarbība gan divpusēji, gan kopīgi strādājot Baltijas Asamblejā. Vēlos īpaši izcelt aktīvo Baltijas valstu koordināciju pandēmijas krīzes pārvarēšanā. Šobrīd abām valstīm ir liels izaicinājums īstenot plašu sabiedrības vakcināciju pret koronavīrusu, ceturtdien, 21.janvārī, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, attālināti tiekoties ar Lietuvas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Viktoriju Čmilīti-Nilsenu (Viktorija Čmilytė-Nielsen).

Abu parlamentu priekšsēdētājas atzinīgi novērtēja regulāro Latvijas un Lietuvas parlamentāro dialogu, izceļot Ārlietu komisiju darbu Baltijas interešu pārstāvēšanā. Tāpat konkrētu jautājumu risināšanā sekmīgi attīstās sadarbība starp Saeimas un Seima deputātu grupām sadarbības veicināšanai ar otras valsts parlamentu. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja atbalstu Lietuvas prezidentūras prioritātēm Baltijas Asamblejā 2021.gadā, uzsverot nepieciešamību tālāk stiprināt Baltijas valstu drošību un aizsardzību.

Abas puses pauda apņēmību turpināt aktīvu Baltijas valstu parlamentāro dialogu ar ASV Kongresu pēc jaunās ASV administrācijas apstiprināšanas. I.Mūrniece pauda atzinību par pagājušā gada decembrī pieņemto ASV Kongresa lēmumu par 168.7 miljonu ASV dolāru piešķiršanu Baltijas drošībai un aizsardzībai jaunizveidotās Baltijas Drošības iniciatīvas ietvaros. Mums ir svarīgi kopīgi sekmēt Baltijas valstu atpazīstamību ASV Kongresā, uzsvēra I.Mūrniece.

Sarunā tika pausta abpusēja ieinteresētība sekmēt aktīvo Baltijas valstu un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāju dialogu par reģionam svarīgiem jautājumiem.

Tāpat Latvijas un Lietuvas parlamentu priekšsēdētājas apsprieda aktuālo situāciju, kas saistīta ar Covid-19 izplatību, kā arī apmainījās ar iegūto pieredzi, parlamentiem strādājot attālināti.

V.Čmilīte-Nilsena ievēlēta par Lietuvas Seima priekšsēdētāju 2020.gada 13.novembrī.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157717977590723
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde