Platforma e-Saeima atzīta par veiksmīgāko e-paraksta integrācijas risinājumu

(03.12.2020.)

Saeimas sēžu attālinātās norises platforma e-Saeima saņēmusi Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas gada balvu “Platīna pele 2020” kā veiksmīgākais e-paraksta integrācijas risinājums. Speciālbalvu pasniedz pretendentam, kurš vislabāk integrējis e-parakstu iestādes vai organizācijas sistēmā, e-pakalpojumā vai risinājumā.

Platforma e-Saeima ir parlamenta darbam un specifiskajām procedūrām īpaši pielāgots, ērts un lietotājam draudzīgs tehnoloģiskais risinājums, kas sniedz iespēju Saeimas sēdes noturēt attālināti, deputātiem atrodoties arī ārpus parlamenta telpām.

E-Saeima nodrošina parlamenta sēdes svarīgākās procedūras – iespēju deputātiem debatēt un balsot par Saeimas sēdes darba kārtības jautājumiem. Abas šīs procedūras darbojas tiešsaistes režīmā reālajā laikā.

Deputāti e-Saeimas videi var pieslēgties īpašā interneta vietnē un savu autentifikāciju veikt ar drošu identitātes apliecināšanas instrumentu – e-parakstu.

Saeimas attālinātā darba rīks izstrādāts, reaģējot uz Covid-19 krīzes izraisītajiem pulcēšanās ierobežojumiem un nepieciešamību pāriet uz attālinātu darba režīmu. Risinājumu izstrādāja uzņēmums I SIA, kas tirgū plašāk pazīstams kā “Possible Security”.

Pirmā attālinātā parlamenta sēde, izmantojot e-Saeimas rīku, notika 26.maijā, un Saeima kļuva par vienu no pirmajiem parlamentiem pasaulē, kas bija gatavs strādāt attālinātā režīmā. Kopš platformas darbības sākuma tajā notikušas vairāk nekā 50 Saeimas sēdes. Tostarp attālināti noritējusi arī vēsturē garākā parlamenta sēde pēc valsts neatkarības atjaunošanas, kurā Saeima izskatīja 2021.gada valsts budžeta projektu, un tā ilga 57 stundas un 41 minūti.

Arī šobrīd, lai novērstu Covid-19 izplatību, Saeimas sēdes tiek noturētas attālināti. Saeimas darbs joprojām ir atklāts sabiedrībai, un attālināto sēžu norisei ikviens interesents var sekot līdzi tiešraidē Saeimas mājaslapā vai Facebook kontā.

Balvu “Platīna pele” pasniedz kopš 2007.gada, un to piešķir Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija. Piešķirot balvu, organizētāji cildina sabiedrībai noderīgākos, draudzīgākos un drošākos digitālos risinājumus.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde