Latvijas un Lietuvas parlamentu spīkeri pārrunā kopīgos soļus, reaģējot uz situāciju Baltkrievijā

(14.08.2020.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piektdien, 14.augustā, darba vizītē Panevēžā tikās ar Lietuvas Seima priekšsēdētāju Viktoru Pranckieti (Viktoras Pranckietis), lai apspriestu abu valstu koordinētu rīcību, reaģējot uz situāciju Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām.

“Ir acīmredzams, ka Baltkrievijas tauta demonstrē savu vēlmi pēc demokrātijas, pieprasa godīgas un brīvas vēlēšanas. Ir tik sāpīgi redzēt, kā šīs alkas pēc brīvības tiek apspiestas ar rupju spēku, vardarbīgi vēršoties pret miermīlīgiem protestētājiem,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, paužot solidaritāti Baltkrievijas ļaudīm, kuri iestājas par demokrātiskām pārmaiņām savā zemē.

Baltijas reģiona valstis cieši seko notikumu attīstībai Baltkrievijā un jau ir formulējušas vienotu nostāju, nākot klajā ar kopīgiem paziņojumiem. Patlaban gan Latvijas, gan Lietuvas parlamentos notiek darbs pie paziņojumiem saistībā ar situāciju Baltkrievijā, un tos plānots virzīt izskatīšanai parlamenta sēdē vienā dienā – 18.augustā.

Gan Latvija, gan Lietuva atbalsta mērķētu sankciju noteikšanu atsevišķām personām, kuras ir atbildīgas par protestu vardarbīgu apspiešanu un vēlēšanu rezultātu manipulēšanu.

I.Mūrniece un V.Pranckietis bija vienisprātis, ka Baltkrievijas nākotne ir pašu cilvēku rokās, savukārt mums kā demokrātiskām kaimiņvalstīm ir jāstiprina atbalsts Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai un neatkarīgajiem plašsaziņas līdzekļiem, jaunajos apstākļos meklējot jaunus un efektīvus veidus, kā to izdarīt.

Situācija Baltkrievijā ir mainīga un nemitīgi attīstās. Ir būtiski uzturēt šo jautājumu arī Eiropas Savienības (ES) darba kārtībā un ar tās rīcībā esošiem instrumentiem veicināt demokrātiskas pārmaiņas Baltkrievijā, ņemot vērā, ka pie ES austrumu robežas esam ieinteresēti redzēt demokrātisku un stabilu kaimiņvalsti.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157715484813633
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem