Saeimas Prezidijs lēmis turpināt noturēt parlamenta sēdes platformā e-Saeima

(10.06.2020.)

Lai novērstu Covid-19 izplatību, Saeimas Prezidijs trešdien, 10.jūnijā, lēma turpināt sasaukto Saeimas sēžu darba kārtību izskatīšanu, kā arī sasaukt un noturēt Saeimas sēdes platformā e-Saeima.

Ar 2020.gada 10.jūniju valstī beigusies saistībā ar Covid-19 pandēmiju izsludinātā ārkārtējā situācija, taču joprojām pastāv epidemioloģiskās drošības draudi, konstatēts Prezidija lēmumā.

Lai neapdraudētu savu un citu Saeimas deputātu un parlamenta darbinieku veselību, Saeimas deputātu absolūtais vairākums – 57 deputāti -, ir lūguši Prezidiju noturēt Saeimas sēdes platformā e-Saeima, kamēr valstī noteikti pulcēšanās ierobežojumi, sociālās (fiziskās) distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Noteiktie ierobežojumi Saeimas deputātu un atbildīgo parlamenta darbinieku sanākšanu vienkopus (vairāk nekā 100 personas) Saeimas Sēžu zālē padara par objektīvi neiespējamu. Arī Slimību profilakses un kontroles centrs, ņemot vērā Saeimas darba specifiku, ieteicis rast iespēju nodrošināt divu metru distances ievērošanu, kā arī veicināt attālinātā darba veikšanu, teikts Prezidija lēmumā.

Lēmums pieņemts, balstoties arī uz Saeimas Juridiskā biroja viedokli par Saeimas attālinātās sēdes norisi, jo īpaši Saeimas Juridiskā biroja pausto, ka Latvijas Republikas Satversmē ietvertās normas tulkojamas atbilstoši to mērķim, laika garam un tehnoloģiju iespējām. Parlamenta Juridiskais birojs paudis, ka Satversmes 15.pantā noteiktā, ka Saeima savas sēdes notur Rīgā un tikai ārkārtīgu apstākļu dēļ tā var sanākt citā vietā, mērķis ir nodrošināt stabilu un paredzamu Saeimas darba organizāciju un nepārtrauktu Saeimas lemtspēju. Iepriekš minētais Satversmes pants pieļauj iespēju noturēt Saeimas sēdes attālināti, izmantojot elektronisku sēdes vadības programmatūru tā, ka deputāti neatrodas vienā telpā.

Prezidija kompetence, lemjot par Saeimas sēdes sasaukšanu, ir konstatēt ārkārtīgu apstākļu pastāvēšanu un lemt par Saeimas sēdes noturēšanu citā vietā jeb Saeimas sēdes noturēšanu platformā e-Saeima, norādīts lēmumā.

Saeimas sēdes platformā e-Saeima paredzēts noturēt līdz turpmākam Prezidija lēmumam.

E-Saeima ir parlamenta darbam un specifiskajām procedūrām īpaši pielāgots tehnoloģiskais risinājums, kas sniedz iespēju Saeimas sēdes noturēt attālināti, deputātiem atrodoties arī ārpus parlamenta telpām.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī