Pilnveidos Komerclikumu, lai kapitāla daļas varētu iegūt arī SIA darbinieki

(26.05.2020.)

Lai uzņēmumu kapitāldaļu pirkuma tiesības kā darbinieku motivējošu faktoru izmantotu plašākā apjomā, plānots, ka arī sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) darbinieki varētu savā īpašumā iegūt uzņēmuma daļas. To paredz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā otrdien, 26.maijā, pirmajā lasījumā atbalstītie Komerclikuma grozījumi.

“Šīs būs būtiskas izmaiņas, kas palīdzēs attīstīties ne tikai jauniem uzņēmumiem, bet arī tādiem, kas strādā savā nozarē jau ilgus gadus. Vienlaikus tas būs papildu motivējošs faktors, kā piesaistīt un dinamiskajos darba tirgus apstākļos noturēt uzņēmuma darbiniekus, kā arī veicināt viņu ieinteresētību uzņēmuma attīstībā. Ne vienmēr uzņēmumiem nepieciešams, piemēram, izdalīt grantus vai izsniegt aizdevumus – tiem ir arī svarīgs cilvēks ar savu intelektuālo pienesumu,” norāda komisijas priekšsēdētājs Ralfs Nemiro, piebilstot, ka šīs būs modernas izmaiņas un šāda opcija pasaulē jau ir iekarojusi savu vietu.

Patlaban komerctiesību regulējums paredz iespēju piešķirt akciju pirkuma tiesības tikai akciju sabiedrībām, tomēr attiecībā uz jaunuzņēmumiem vai citiem strauji augošiem uzņēmumiem, kas darbojas, piemēram, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā, un to izvēlētā komercdarbības forma ir SIA, tas nav paredzēts, teikts likumprojekta anotācijā.

Kapitāla daļu pirkuma tiesības ir darbinieka tiesības iegūt uzņēmuma daļas un pēc noteikta laika izmantot šīs tiesības, neatkarīgi no uzņēmuma kapitāla daļu tā brīža patiesās vērtības. Darbinieks iegūst iespēju realizēt daļas un iegūt kapitāla pieaugumu gadījumā, ja uzņēmuma vērtība ir pieaugusi. Īpaši svarīgi tas ir jaundibinātiem (parasti tehnoloģiju) uzņēmumiem, kuru vērtība tā sākotnējos darbības gados ir grūti nosakāma. Kopumā šie grozījumi veicinās jaunuzņēmumu rašanos un attīstību, kā arī labvēlīgi ietekmēs inovāciju sistēmas attīstību, anotācijā uzsvēruši likumprojekta autori.

Likuma grozījumi cita starpā paredz papildināt izņēmumus attiecībā uz SIA daļu iegūšanu, nosakot: uzņēmums nedrīkst iegūt savas daļas, izņemot gadījumus, kad tas šīs daļas iegūst, lai piešķirtu tās darbiniekiem un valdes un padomes locekļiem. Vienlaikus paredzēta virkne saistīto grozījumu, kas nostiprinātu uzņēmumu daļu kategorijām attiecināmās tiesības, piešķiršanas un atsavināšanas kārtību.

Tāpat komisijas deputāti šodien konceptuāli atbalstīja saistītos likuma grozījumus “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kas paredz, ka nodokļu atbrīvojums būs piemērojams arī uz SIA kapitāldaļu pirkuma tiesībām.

Lai grozījumi Komerclikumā un likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” stātos spēkā, tie vēl trīs lasījumos jāpieņem Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā