Nacionālās drošības komisija izvērtējusi kolektīvo iesniegumu par jaunās Valsts drošības dienesta ēkas būvniecību

(30.04.2020.)

Saeimas Nacionālās drošības komisija ir pabeigusi Saeimā iesniegtā 11 189 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Palīdzi novērst ilggadīgu koku izciršanu un izveidot parku bijušā velotreka “Marss” vietā!” izvērtēšanu un par komisijas secinājumiem un rekomendācijām informējusi iesnieguma autorus.

“Šis ir gadījums, kad diemžēl saduras vietējo iedzīvotāju un valsts nacionālās drošības intereses,” norāda Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis. “Līdzīgu notikumu attīstību varam vērot arī saistībā ar vienu no Aizsardzības ministrijas virzītajiem projektiem - poligona “Meža Mackeviči” paplašināšanu, pret ko iebilst vairāk nekā 12 tūkstoši cilvēku. Šādās situācijās ir būtiski izsvērt iespējamos zaudējumus vietējiem iedzīvotājiem pret ieguvumu visai sabiedrībai un valstij kopumā,” pauž M.Kučinskis.

Atzinumā komisija norāda, ka izprot un respektē pilsoņu iniciatīvā paustās bažas par to, ka Teikas apkaime ir viena no retajām vietām galvaspilsētā, kur trūkst kvalitatīvu publisku ārtelpu. Tādēļ komisija aicina Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentu drīzumā oficiālajos pilsētas plānošanas dokumentos iekļaut iepriekš publiski vairākkārt izskanējušo ieceri izveidot sporta un atpūtas vietu teritorijā pie Rīgas 45.vidusskolas. Tāpat komisija rekomendē Rīgas domi turpmāk pievērst lielāku uzmanību pilsētas teritorijas plānošanas procesam, veicinot sabiedrības līdzdalību publiskajās apspriešanās pirms teritorijas zonējuma detalizācijas, turklāt neatkarīgi no teritorijā esošo īpašumu piederības.

Vienlaikus komisija atzinumā nepārprotami norāda, ka jaunas Valsts drošības dienesta (VDD) ēkas būvniecība ir neatliekama prioritāte, un šī jautājuma atlikšana vai kavēšana pašreizējās drošības apstākļos nav pieļaujama. VDD spējas pilnvērtīgi reaģēt uz mūsdienu drošības izaicinājumiem ir viens no valsts nacionālās drošības stūrakmeņiem, no kā atkarīga ne vien valsts, bet arī katra iedzīvotāja drošība. Tāpat jāņem vērā, ka VDD par esošo telpu neatbilstību dienesta vajadzībām, NATO un Eiropas Savienības klasificētās informācijas aizsardzības prasībām brīdinājis jau kopš 2005.gada, teikts komisijas atzinumā.

Ievērojot to, ka teritorijas nodošana VDD ēkas būvniecībai un attiecīgi turpmāk veiktie projektēšanas darbi ir veikti, ievērojot spēkā esošo normatīvo aktu prasības, Nacionālās drošības komisija rekomendē turpināt uzsāktos VDD ēkas būvēšanas darbus atbilstoši saskaņotajam būvprojektam.

Tāpat atzinumā noraidītas izskanējušās versijas, ka jauno VDD ēku varētu būvēt kādā citā vietā. Šī gada sākumā VDD ir vēlreiz detalizēti izvērtējis visus Rīgas domes, Valsts nekustamo īpašumu, tieslietu ministra, kā arī citus publiski piedāvātos alternatīvos teritoriju variantus, taču drošības iestādes ēkai un darbībai nepieciešamajiem kritērijiem citu atbilstošu teritoriju nav. Turklāt, kā norādījuši ēkas arhitekti, izstrādātais VDD ēkas projekts ir paredzēts tikai konkrētajai vietai Rīgā, Brīvības gatvē 207, un pat teorētiski nav pielāgojams citai atrašanās vietai, pausts atzinumā.

Kolektīvais iesniegums ar Saeimas lēmumu tika nodots Nacionālās drošības komisijai jautājuma tālākai izvērtēšanai šā gada 20.februārī. Komisijas sēdēs tika pieaicināti gan iniciatīvas autori, gan visu atbildīgo un iesaistīto institūciju - Iekšlietu ministrijas, VDD, VAS “Valsts nekustamie īpašumi” un Rīgas domes struktūru - pārstāvji.

Pilns komisijas atzinuma teksts

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā