Saeimas apakškomisija aicina piešķirt maksimālo valsts atbalstu energoefektīvu mājokļu iegādei

(10.03.2020.)
Galerija

Iedzīvotājiem, kuri izvēlas iegādāties mājokli jaunā un siltinātā ēkā, valsts attīstības finanšu institūcijas “Altum” mājokļu programmā būtu jāparedz maksimālais kredīta garantijas atbalsts 20 procentu apmērā, tā otrdien, 10.martā, secināja Saeimas Finanšu sektora uzraudzības apakškomisija. Šāda garantija nozīmētu, ka, iegādājoties jaunu vai siltinātu dzīvokli, pircēja pirmā iemaksa būtu tikai pieci procenti un mājokļu būvniecības un atjaunošanas temps tuvinātos Lietuvas un Igaunijas apjomiem, uzsver apakškomisijas priekšsēdētājs Gatis Eglītis.   

Deputāti arī aicināja Ekonomikas ministriju (EM) un “Altum” nekavējoties ieviest speciālu programmu privātmāju energoefektivitātes veicināšanai ar sākotnējo nepieciešamo finansējumu aptuveni 0,4 miljonu eiro apmērā.

Apakškomisijas priekšsēdētājs arī informēja klātesošos, ka ir panākta vienošanās par “Altum” 2019.gadā iegūtās peļņas aptuveni astoņu miljonu eiro apmērā novirzīšanu daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmai. “Tas dod iespēju tuvākajā laikā ieviest daudz vienkāršāku, ērtāku un draudzīgāku mājokļu sakārtošanas programmu, īpaši domājot par jaunā Eiropas Savienības fondu perioda finansējumu, aizstājot līdzšinējo smagnējo un birokrātisko mājokļu energoefektivitātes programmu, kura bremzējusi straujāku dzīvojamā fonda sakārtošanu,” norāda G.Eglītis. 

Runājot par mājokļu garantijām ģimenēm un jaunajiem speciālistiem, šodien sēdē EM un “Altum” pārstāvji deputātiem sacīja, ka atbalsta programmas regulāri tiek uzlabotas, lai iedzīvotājiem atvieglotu atbalsta saņemšanu. Kā jaunums sēdē izskanēja priekšlikums, ka turpmāk mājokļu iegādes atbalstam iedzīvotāji varēs pieteikties arī atkārtoti, un daudz plašāku atbalstu saņems daudzbērnu ģimenes. Tāpat valsts atbalstu dzīvokļa vai mājas pirkšanai saņēmuši daudzi jaunie speciālisti - līdz šim izsniegti aizdevumi 14 miljonu eiro apmērā.

Sēdē deputāti arī pārrunāja, kā veicināt jaunu mājokļu iegādi reģionos, kā arī privātā sektora iesaisti dzīvojamo māju celtniecībā. Patlaban EM dati liecina, ka kopējā ēku siltināmā platībā Latvijā sasniedz 56 miljonus kvadrātmetru. Tāpat, piemēram, Rīgā 72 procenti iedzīvotāju dzīvo padomju laika ēkās, kas nav siltinātas un energoefektīvas.

Par konkrētiem risinājumiem dzīvojamā fonda attīstībai apakškomisija aicinās EM un “Altum” atskaitīties deputātiem ik pēc trīs mēnešiem, informē apakškomisijas priekšsēdētājs.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157713431917111
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt