Deputāti: ministrijām jānāk klajā ar skaidru piedāvājumu paliatīvās aprūpes uzlabošanai

(11.02.2020.)

Problēmas paliatīvajā aprūpē jāsāk risināt nekavējoties. Lai arī tas ir komplekss jautājums, ir lietas, ko var atrisināt uzreiz un bez būtiskiem ieguldījumiem. Pēc šodienas sēdes esam devuši ierēdņiem mēnesi laika izstrādāt tūlītējus uzlabojumus un sagatavoties nopietnai sarunai par turpmāk veicamajiem darbiem, pēc Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdes par paliatīvās aprūpes pieejamību uzsver tās vadītājs Andris Skride.

Viena no problēmām ir invaliditātes grupas piešķiršanas termiņi – patlaban cilvēkiem, kuriem nepieciešama paliatīvā aprūpe, nav paredzēta kāda paātrināta kārtība invaliditātes grupas saņemšanai. Komisija aicināja Labklājības ministriju piedāvāt izmaiņas esošajā kārtībā.

Ņemot vērā hronisku paliatīvās aprūpes pakalpojumu nepietiekamību, liels slogs gulstas uz šo pacientu radiniekiem. Nav reti gadījumi, kad viņi ir spiesti pamest darbu, lai rūpētos ar tuvinieku. Arī šeit nepieciešams risinājums, lai šādos gadījumos tuviniekam nodrošinātu sociālo aizsardzību un pēc iesējas novērstu izkrišanu no darba tirgus. 

Kā izskanēja komisijas sēdē, viena no būtiskākajām problēmām aprūpes nozarē patlaban ir darbinieku trūkums, kas skaidrojams ar zemo atalgojumu. Nerisinot atalgojuma jautājumu, arī ideāli izveidota sistēma nedarbosies, jo nebūs, kas strādā. Problēma joprojām ir arī informācijas trūkums tuviniekiem par to, kādus pakalpojumus šajā situācijā ir tiesības saņemt. Arī higiēnas preces paliatīvās aprūpes pacientiem valsts finansē ļoti ierobežotā skaitā.

“Arī šodienas diskusija apliecināja, ka dažkārt mūsu iestādēm ir grūtības risināt jautājumus, kur nepieciešama starpdisciplināra sadarbība, un katrs skatās uz jautājumu no sava skatupunkta. Mēs gribam veicināt šo kopdarbu un aicinām Labklājības ministriju, Veselības ministriju un Rīgas domi nākamreiz nākt klajā ar vienu kopīgu prezentāciju par aktuālo situāciju paliatīvajā aprūpē. Gaidām arī kopīgu vīziju par to, kur nākotnē būtu veidojams paliatīvās aprūpes centrs. Tas būs izejas punkts turpmākai rīcībai,” norāda komisijas vadītājs.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde