Inese Lībiņa-Egnere Ženēvā: dzimumu līdztiesības jomā Latvija uzrāda ievērojamu progresu

(11.02.2020.)
Galerija

Latvija panākusi būtisku progresu dzimumu līdztiesības veicināšanā un, pateicoties mērķtiecīgiem soļiem un pārdomātai politikai, sekmē sieviešu diskriminācijas izskaušanu, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, otrdien, 11.februārī, piedaloties Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Sieviešu diskriminācijas izskaušanas komitejas 75.sesijā Ženēvā, Šveicē.

“Latvija ir guvusi ievērojamus panākumus, izveidojot tiesisko regulējumu vardarbības ģimenē novēršanai un šādas vardarbības upuru aizsardzībai,” sacīja I.Lībiņa-Egnere, akcentējot, ka arī sabiedrībā arvien retāk šādi pāridarījumi tiek uzskatīti par pieņemamiem.

Iepazīstinot komiteju ar Latvijas ziņojumu par 1979.gada Konvencijas par jebkuras sieviešu diskriminācijas izskaušanu izpildi laika posmā no 2005.gada 1.janvāra līdz 2017.gada 31.decembrim, Saeimas priekšsēdētājas biedre minēja kriminālatbildības noteikšanu par psiholoģisku vardarbību, izsekošanu un sieviešu dzimumorgānu kropļošanu. Tāpat Latvija ir veikusi arī vairākus pasākumus starptautiskā un vietējā mērogā, lai novērstu cilvēku tirdzniecību, pastiprinot arī cīņu pret fiktīvajām laulībām.

I.Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka Latvijā ir notikusi būtiska attīstība kopš iepriekšējā ziņojuma sniegšanas, īpaši uzsverot valsts pievienošanos Eiropas Savienībai 2004.gadā, kas veicināja strauju Latvijas izaugsmi.

Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja arī sieviešu ekonomiskās tiesības. Latvija īpašu uzmanību pievērš dzimumu līdztiesības sasniegšanai izglītības, līdzdalības darba tirgū un atalgojuma jomā, kas ir būtiski gudrai, ilgtspējīgai un iekļaujošai valsts izaugsmei.

Dzimumu līdztiesības indekss Latvijā ir uzlabojies, tomēr tas aizvien ir zemāks par Eiropas Savienības dalībvalstu vidējo rādītāju. Tai pašā laikā Pasaules Ekonomikas forums Latviju ierindo starp 20 valstīm pasaulē ar augstāko rādītāju dzimumu līdztiesības jomā. Turklāt jaunākie Pasaules Bankas ziņojumi par sievietēm, biznesu un likumdošanu izceļ Latviju kā vienu no sešām valstīm pasaulē, kas pilnībā garantē sieviešu un vīriešu juridisko līdztiesību nodarbinātībā un uzņēmējdarbībā, informēja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

“Pēc ekonomiskās krīzes beigām Latvija ir sasniegusi vērā ņemamus rezultātus jautājumā par sieviešu ekonomisko līdzdalību un pārstāvniecību vadošos amatos,” sacīja I.Lībiņa-Egnere, akcentējot, ka 2018.gadā teju 75 procenti sieviešu vecumā no 20 līdz 64 gadiem bija nodarbinātas. Turklāt sievietēm pieder viena trešdaļa uzņēmumu Latvijā un 65 procenti augstskolu absolventu ir sievietes. Latvija ir viena no vadošajām valstīm, ņemot vērā sieviešu līdzdalību zinātnē – 53 procenti zinātnieču un inženieru valstī ir sievietes. Tāpat Latvijā ir Eiropā augstākais sieviešu īpatsvars vadošos amatos – 46 procenti.

Joprojām aktuāla problēma ir atalgojuma atšķirības, piebilda I.Lībiņa-Egnere. Latvijā sievietes saņem par 15,7 procentiem mazāk nekā vīrieši, kas ir līdzīgi Eiropas Savienības vidējam rādītājam. Tas vēl vairāk akcentē nepieciešamību fokusēties uz strukturālajām reformām izglītības jomā un motivēt sievietes izvēlēties studijas dabaszinātņu, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju un citās eksaktajās jomās, kur tradicionāli dominē vīrieši.

Saeimas priekšsēdētājas biedre I.Lībiņa-Egnere līdz 12.februārim uzturas Ženēvā, Šveicē, kur piedalās ANO Sieviešu diskriminācijas izskaušanas komitejas 75.sesijā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī