Tiesu politikas apakškomisija rosina pilnveidot kopīpašuma izbeigšanas tiesisko regulējumu

(04.02.2020.)
Galerija

Saeimas Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisija otrdien, 4.februārī, aicināja Tieslietu ministriju izveidot ekspertu darba grupu, lai risinātu jautājumu par kopīpašuma izbeigšanas tiesisko regulējumu.

Atsaucoties uz Latvijas Republikas Senāta blakus lēmumu, kurā Senāts aicina pārskatīt Civillikumā ietverto regulējumu attiecībā uz kopīpašuma izbeigšanas veidiem un pilnveidot to atbilstoši mūsdienu situācijai, apakškomisijas priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra problēmas aktualitāti. I.Lībiņa-Egnere atzīmēja, ka, pamatojoties uz sabiedrībā paustajām bažām par iespējamo negodprātīgo praksi, ko ar juristu palīdzību īsteno atsevišķi uzņēmēji, apakškomisija jau pērnā gada nogalē pievērsās šim jautājumam.

Valsts zemes dienesta pārstāve atzīmēja, ka valstī ir salīdzinoši liels kopīpašumu skaits – Latvijā ir 31 tūkstotis īpašumu, kuriem ir vairāk nekā divi kopīpašnieki, un liela daļa no šiem īpašumiem atrodas Rīgā.

Klātesošie pārsprieda vairākus iespējamos virzienus regulējuma pilnveidei, tostarp gadījumā, ja kopīpašums ir daudzdzīvokļu māja, paredzēt iespēju to sadalīt dzīvokļu īpašumos un tādējādi to izbeigt.

Apakškomisija atbalstīja Tieslietu ministrijas ierosināto termiņu – trīs mēnešus –, kurā ekspertu darba grupa varētu nākt klajā ar konkrētu redzējumu par iespējamiem regulējuma uzlabojumiem. Nākamā apakškomisijas sēde par šo jautājumu plānota maijā, informēja I.Lībiņa-Egnere. 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157712970039146
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt