Saeimā diskutē par izglītības nākotnes perspektīvu un profesionālās attīstības izvēlēm

(17.01.2020.)

Saeimā piektdien, 17.janvārī, norisinājās pirmā no foruma “Izglītības sistēmas mērķis: nākotnes perspektīva” diskusijām, un tās dienaskārtībā bija jautājums par indivīda profesionālās attīstības izvēlēm un tās ietekmējošajiem aspektiem. 

Diskusiju atklāja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis. 

Par izglītības mērķiem un funkcijām forumā diskutēja Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Izglītības pētījumu un inovāciju centra pārstāve Treisija Bērnsa (Tracey Burns), savukārt par izglītības sociālajiem un iekļaujošajiem mērķiem runāja Saeimas sekretāra biedre un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāte Marija Golubeva.

Diskusijā sprieda arī par to, kā profesijas izvēle ietekmē indivīda produktivitāti, un par šo jautājumu klātesošos uzrunāja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore un Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Inta Mieriņa. Savukārt atbalsta programmas “Plecs” pārstāvis Georgs Rubenis ievadīja diskusiju par to, kādi sociālekonomiskie faktori jau kopš bērnības ietekmē jauniešu izvēli par labu noteiktai profesijai.

Jautājumā par to, kāda nozīme nākotnes profesijas izvēlē ir spējai mācīties un kā to novērtēt, diskusijas dalībniekus uzrunāja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika un Latvijas Universitātes Psiholoģijas nodaļas lektors Edmunds Vanags.

Pasākumā arī notika paneļdiskusija par to, vai un kā valstij ir jāietekmē indivīda nākotnes profesijas izvēle.

Diskusiju rīkoja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Rīgas Tehnisko universitāti.

Konferencei interesenti varēja sekot līdzi arī tiešraidē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv

 

Arvils Ašeradens: izglītības sistēmas pārmaiņas ir būtiskas inovatīvai un ilgtspējīgai valsts attīstībai

 

Foruma materiāli:

Programma

OECD Izglītības pētījumu un inovāciju centra pārstāves Treisijas Bērnsas (Tracey Burns) prezentācija

Saeimas sekretāra biedres un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātes Marijas Golubevas prezentācija

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētās profesores un Filozofijas un socioloģijas institūta vadošās pētnieces Intas Mieriņas prezentācija

Atbalsta programmas "Plecs" stratēģiskā vadītāja Jāņa Erta prezentācija

UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāres Baibas Moļņikas prezentācija

Latvijas Universitātes Psiholoģijas nodaļas lektora Edmunda Vanaga prezentācija

Videoieraksts: 1.daļa latviešu valodā un angļu valodā 

                        2.daļa latviešu valodā un angļu valodā

Fotogrāfijas

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde