Vita Anda Tērauda: klimata pārmaiņu seku mazināšanai Latvija ir izvirzījusi ambiciozus, taču reālus mērķus

(10.01.2020.)
Galerija

“Eiropas Savienība un arī Latvija klimata pārmaiņu seku mazināšanai ir izvirzījusi ambiciozus, taču reālus mērķus. Lai tuvotos klimata neitralitātei, ir jāpielāgo arī valsts ekonomika. Būtiskākie jautājumi ir siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājums, tāpat arī atjaunojamo energoresursu īpatsvara palielināšana un energoefektivitātes pieaugums. Virzoties uz Nacionālā enerģētikas un klimata plānā noteiktajiem mērķiem, panāksim lielāku neatkarību enerģētikas sektorā, kā arī veicināsim investīcijas nozarē,” piektdien, 10.janvārī, pēc sēdes sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Deputāti komisijas sēdē jautājumus par Nacionālo enerģētikas un klimata plānu 2021.-2030.gadam pārrunāja ar Ekonomikas ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvjiem.

Kā atzīmēja V.A.Tērauda, Latvijai ir svarīgi ne vien virzīties uz Eiropas vienotajiem mērķiem, bet arī apzināties, kā tas ietekmē katru Latvijas iedzīvotāju. Neskatoties uz Eiropas Savienības līdzfinansējumu un citiem finanšu rīkiem, daudzie pasākumi mērķu sasniegšanai var ietekmēt arī gala patērētāju izmaksas. Šobrīd gan to nevar vēl skaidri apgalvot, jo arī dažādu procesu efektivizācija var samazināt izmaksas, piemēram, par elektroenerģiju. Tomēr, paredzot sadārdzinājuma risku, nedrīkst aizmirst par katra iedzīvotāja maksātspēju. Tāpat V.A.Tērauda piebilda, ka būs nepieciešams nodrošināt finansiālus atvieglojumus vai atbalstu tiem iedzīvotājiem, kuri nevarēs atļauties iespējamo cenu sadārdzinājumu.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde