Ināra Mūrniece Dienvidkorejā: esam valstis ar tuvām vērtībām

(09.01.2020.)
Galerija

“Lai gan ģeogrāfiski mūsu valstis ir tālu viena no otras, Latvija atrodas Eiropas Savienības daļā, kas ir tuvāk Korejas Republikai. Mēs esam garīgi tuvi, jo 20.gadsimts nesa sāpīgus vēstures pārdzīvojumus gan Latvijai, gan Dienvidkorejai. Šodien mēs esam līdzīgi domājošas valstis, kas ciena demokrātiju, likumos balstītu starptautisko kārtību un cilvēktiesības,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, oficiālā vizītē apmeklējot Dienvidkoreju un Seulā tiekoties ar Korejas Republikas Nacionālās asamblejas prezidentu Munu Hisangu (Moon Hee-sang).

Vēlamies stiprināt parlamentāros sakarus ar Dienvidkoreju, tostarp parlamentu komisiju līmenī, sacīja I.Mūrniece. Gatavību vēl ciešākiem kontaktiem apliecina arī pērn Muna Hisanga oficiālās vizītes Latvijā laikā parakstītais Saeimas un Korejas Republikas Nacionālās asamblejas saprašanās memorands.

Latvija augstu vērtē Eiropas Savienības un Dienvidkorejas brīvās tirdzniecības līgumu, kas ir spēkā jau astoņus gadus. Tā rezultātā mūsu divpusējā tirdzniecība ir dubultojusies, nodrošinot ievērojamu ekonomisko ieguvumu un abpusēju izdevīgumu, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Vienlaikus I.Mūrniece aicināja paātrināt Latvijas pārtikas produktu sertifikāciju Dienvidkorejā, piešķirot eksporta sertifikātus Latvijas piena un olu produktiem.

I.Mūrniece ar Dienvidkorejas kolēģiem pārrunāja arī aktuālo situāciju Korejas pussalā, paužot atbalstu miermīlīgam un diplomātiskam risinājumam. Ziemeļkorejai jāatsakās no kodolprogrammas un jāievēro starptautiskās saistības, lai ilgtermiņā nodrošinātu mieru reģionā, sacīja I.Mūrniece.

Saeimas delegācijai viesojoties Hankukas Svešvalodu universitātē, Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka Dienvidkorejā ir vērojama interese par baltu studijām un latviešu valodu. Latvija ir ieinteresēta uzņemt vairāk studentu un pētnieku no Dienvidkorejas, un plašas iespējas paver arī programmas “Erasmus+” un “Horizon 2020”.

Saeimas priekšsēdētāja līdz 12.janvārim uzturas oficiālā vizītē Korejas Republikā. Kopā ar I.Mūrnieci Korejas Republikā viesojas arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas vietnieks un deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Dienvidkorejas parlamentu deputāts Gatis Eglītis un Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157712589741853
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem