Arvils Ašeradens: ja izglītības sistēma nespēs iet līdzi laikam, mazāk kvalificētie darbinieki riskē zaudēt darbu

(18.12.2019.)
Galerija

“Pateicoties tehnoloģijām, jau tuvā nākotnē daļu darbu varēs veikt automatizēti, kas var būt ieguvums uzņēmumu attīstībai, taču vienlaikus tas rada arī risku zemi kvalificētiem darbiniekiem zaudēt darbu. Mēs nedrīkstam kavēties – izglītības sistēmā ir nepieciešamas izmaiņas. Tai jāspēj iet līdzi laikam un jārod iespēja motivēt nodarbinātos turpināt pilnveidot savas prasmes,” trešdien, 18.decembrī, pēc sēdes sacīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīs 14 procentiem darba veidu ir augsts, bet vēl 32 procentiem - nozīmīgs risks tapt automatizētiem, deputātiem sēdē norādīja OECD eksperti. Kā akcentēja A.Ašeradens, tas nākotnē var apdraudēt daļu darba ņēmēju, tādēļ valstij un darba devējiem jāmeklē iespējas stimulēt mūžizglītības attīstību.

OECD pārstāvji deputātiem prezentēja projektu “Latvijas izglītības un prasmju stratēģijas attīstība”. Kā vienu no prioritātēm eksperti uzsvēra izglītojamo prasmju stiprināšanu, kas šobrīd ir zem vidējā OECD valstu rādītāja. Lai to mainītu, eksperti izcēla nepieciešamību veicināt vienlīdzīgākas izglītības iespējas pilsētas un lauku skolās. Rezultāti lauku skolās atpaliek no tiem, ko uzrāda skolēni Rīgas un citu valsts lielāko pilsētu skolās, vēsta OECD Starptautiskās skolēnu novērtēšanas programmas (PISA) 2015 rezultāti.

Tāpat būtiski stiprināt profesionālo izglītību, kā arī veicināt mācībspēku pilnveidi, akcentēja OECD eksperti, norādot arī uz skolotāja profesijas zemo prestižu Latvijā un augsto pirmspensijas vecuma pedagogu skaitu.

Kā otru prioritāti OECD eksperti akcentēja mūžizglītību, lai nodrošinātu nodarbināto spēju pielāgoties jauniem izaicinājumiem. Šobrīd Latvijā iedzīvotāji bieži vien nav pietiekami labi informēti par pieaugušo izglītības iespējām, turklāt plašas iespējas pavērtu arī tās pieejamības un kvalitātes veicināšana. 

Tāpat rekomendācijas aptver jautājumus par nepieciešamību nodrošināt, ka prasmes atbilst darba tirgus vajadzībām. Daudzi talantīgi profesionāļi, izskolojušies Latvijā, izvēlas darbu ārzemēs, kur spēj nopelnīt vairāk. Lai cilvēki izvēlētos par labu Latvijai, būtiski veicināt valstī arī ilgtspējīgu algu kāpumu. Tāpat eksperti rekomendēja sekmēt iekšējo mobilitāti un piesaistīt prasmīgus darbiniekus no ārzemēm.

Kā akcentēja A.Ašeradens, šodien komisijas sēdē OECD rekomendācijas skaidri norāda uz nepieciešamajām pārmaiņām, un Izglītības komisija savā darba kārtībā plāno iekļaut šos jautājumus.

 

 Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde