Valsts pārvaldes komisija uzsāk diskusiju par pagaidu administrācijas darbības termiņu pašvaldības domes atlaišanas gadījumā

(10.12.2019.)
Galerija

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 10.decembrī, uzsāka darbu pie iesniegtajiem grozījumiem pašvaldību likumā un grozījumiem pašvaldību vēlēšanu likumā, kas paredz pārskatīt pagaidu pašvaldības administrācijas darbības termiņu gadījumos, kad atlaista pašvaldības dome. Grozījumi arī paredz iespēju pašvaldības domi ārkārtas vēlēšanās ievēlēt uz ilgāku termiņu, nekā patlaban noteikts. 

“Šodien esam uzsākuši diskusiju par iniciatīvu mainīt ārkārtas vēlēšanu rīkošanas un pagaidu administrācijas iecelšanas kārtību pašvaldības domes atlaišanas gadījumā. Uzklausīti pašvaldību, atbildīgās ministrijas, vēlēšanu administrācijas, ekspertu un citu iesaistīto institūciju viedokļi, taču vēl ir virkne jautājumu, uz kuriem jāsaņem atbildes. Tāpēc diskusiju, tostarp ar juristu viedokļiem, turpināsim rītdien, jo nenoliedzami, ka pieņemtajiem lēmumiem jābūt izdiskutētiem un izsvērtiem, nav pieļaujams tos sasteigt un tiem jāatbilst demokrātiskas valsts principiem,” pauda Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja Inga Goldberga. 

Ierosinājums paredz, ka pagaidu administrāciju domes atlaišanas gadījumā ieceļ uz deviņiem mēnešiem un šajā laikā jaunas domes vēlēšanas nenotiek. Patlaban šis termiņš ir 15 mēneši, un šāda kārtība nav pieļaujama, jo samērā ilgu laiku pašvaldību vada cilvēki, kuri domē nav ievēlēti un kuriem nav vietējo iedzīvotāju uzticības mandāta, grozījumu anotācijā pauž likumprojektu autori. 

Ar grozījumiem arī paredzēts, ka domes atlaišanas gadījumā jauno domi ievēl uz atlaistās domes pilnvaru termiņu, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši vairāk nekā 24 mēneši. Savukārt, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši no deviņiem līdz 24 mēnešiem, rosināts jauno domi ievēlēt uz atlaistās domes atlikušo pilnvaru termiņu un vēl uz četru gadu pilnvaru termiņu, ko paredz likums.   

Deputāti lēma diskusiju turpināt rīt, 11.decembrī, kad plānots uzklausīt Saeimas Juridiskā biroja, kā arī Valsts prezidenta padomnieka tiesību politikas jautājumos Jāņa Plepa viedokli, informē komisijas priekšsēdētāja. Komisijas sēde rītdien sāksies pulksten 10.00.

Fotogrāfijas no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157712143805341
Izmantošanas noteikumi: http://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde