Vita Anda Tērauda: tiesiskumam jābūt nākamā Eiropas Savienības daudzgadu budžeta sarunu elementam

(03.12.2019.)
Galerija

“Diemžēl attiecībā uz vērtību ievērošanu nevar pielietot kvantitatīvās metodes, lai to izmērītu. Vērtību uzraudzīšanā nepieciešamas diskusijas. Tāpat diskusijas nepieciešamas arī nākotnes Eiropas Savienības daudzgadu budžeta izstrādē, kur tiesiskuma nosacījumiem jābūt šo diskusiju elementam,” uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, Somijas galvaspilsētā Helsinkos piedaloties Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju konferencē (COSAC).

V.A.Tērauda pauda atzinību Somijai par to, ka, esot prezidējošā valsts ES Padomē, tā pievērsusies tiesiskuma, pamatbrīvību un caurspīdības jautājumu aktualizēšanai. “Balstoties Latvijas pieredzē, nepietiek vien ar vērtību ietveršanu dokumentos, šīm vērtībām jābūt mūsu ikdienas sastāvdaļai arī praksē. Gan valdības darbā, gan Saeimā, gan sabiedrības ikdienā kopumā. Aicinu runāt par vērtībām un tiesiskumu, lai Eiropas Savienības dalībvalstu iedzīvotāji būtu aizsargāti pamattiesību jautājumos,” norādīja V.A.Tērauda.

Spriežot par Eiropas klimata stratēģiju, komisijas priekšsēdētāja īpaši izcēla Somijas pilsētas Lahti piemēru. “Negaidot valsts vai Eiropas signālus, pilsēta jau 2009.gadā pieņēma lēmumu samazināt oglekļa dioksīda izmešus. Tā ir pilsēta ar mērķtiecīgu rīcību un skaidru investīciju politiku. Lahti saviem spēkiem nodrošinājusi, ka sasniegs klimata neitralitātes mērķi jau 2035.gadā,” atzīmēja V.A.Tērauda, papildinot, ka Somijā klimata mērķi tiek noteikti ne vien nacionālā, bet arī pašvaldību līmenī.

V.A.Tērauda līdz 3.decembrim uzturas Helsinkos, kur piedalās COSAC sanāksmē, ko ik pusgadu rīko ES Padomē prezidējošā valsts. Konferences uzmanības centrā ir jautājumi par tiesiskuma veicināšanu un ES pamattiesību hartu, kā arī klimata stratēģiju Eiropai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem