Saeimā diskutē par atbalstu ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām

(02.12.2019.)

Pirmdien, 2.decembrī, norisinājās ikgadējā diskusija “Saeima cilvēkiem ar invaliditāti”, un šogad tās centrā bija jautājumi, kas aktuāli ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām, tostarp par iekļaujošu izglītību un nepieciešamo atbalstu. Pasākumu rīkoja Saeimas Sociālo un darba lietu komisija un organizācija “SUSTENTO”, atzīmējot Starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti. 

Diskusiju atklāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens un klātesošos uzrunāja arī labklājības ministre Ramona Petraviča, veselības ministre Ilze Viņķele un Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas “SUSTENTO” valdes priekšsēdētāja Gunta Anča. Pasākuma ieskaņā tika atklāta mākslinieka Mareka Odumiņa gleznu izstāde. 

Diskusijas dalībnieki pārrunāja jautājumus par iekļaujošo izglītību, tās pieejamību, marginalizācijas riskiem vispārējās izglītības sistēmā, tehniskajiem palīglīdzekļiem un asistentiem. 

Tāpat diskusijas dalībnieki runāja par atbalstu ģimenei, kā arī par partnerattiecību stabilitāti, ekonomisko aktivitāti, resursu pieejamību, ģimeņu, kurā aug bērns ar īpašām vajadzībām, stigmatizāciju, deinstitucionalizāciju.   

Konferencei interesenti varēja sekot līdzi arī tiešraidē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv

Latvijas parlamentā diskusija „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti”, atzīmējot 3.decembri -  Starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti –, tiek rīkota kopš 2010.gada. 

 

Ināra Mūrniece: vecākiem, kuri audzina īpašu vajadzību bērniņus, nepieciešams adekvāts atbalsts

 

Diskusijas materiāli: 

Programma

Valsts izglītības satura centra Vispārējās izglītības departamenta Speciālās izglītības nodaļas vadītājas Anitas Falkas prezentācija

Vaivaru pamatskolas direktora vietnieces Sanitas Lielkalnes prezentācija

Labklājības ministrijas Sociālās iekļaušanas politikas departamenta direktores Elīnas Celmiņas prezentācija

Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas katedras docentes, Latvijas Bērnu dzirdes centra vadītājas Sandras Kušķes prezentācija

Audioieraksts

Diskusijas videoieraksts

Fotogrāfijas 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā