Slimības pabalstu par smagi slima bērna kopšanu plānots izmaksāt ilgāku laika periodu

(28.11.2019.)

Slimības pabalstu vecākam, kurš nestrādā saistībā ar nepieciešamību kopt smagi slimu bērnu, no nākamā gada izmaksās par ilgāku nepārtrauktu darbnespējas periodu nekā patlaban. To paredz izmaiņas likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas pirmajā lasījumā kā steidzamas ceturtdien, 28.novembrī, atbalstītas Saeimā.   

Plānots, ka jaunā kārtība stāsies spēkā no 2020.gada 1.janvāra.

“Šobrīd vecākiem, kuru bērni ilgstoši un smagi slimo, nākas daudzas reizes atkārtoti lūgt ārstam izsniegt jaunu slimības lapu, jo nepārtrauktas darba nespējas periods šādā situācijā ir maksimāli 21 diena. Tas rada neērtības vecākiem, kā arī lieku birokrātiju, ja bērns turpina slimot un viņa veselības stāvoklis ir nemainīgs. Šī kārtība mainīsies,” iepriekš uzsvēra par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Smagu diagnožu gadījumos, kad bērnam ir nepieciešama ilgstoša ārstēšana un nepārtraukta vecāku klātbūtne, darba nespējas lapu vecākiem pēc Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārstu konsīlija lēmuma varēs izsniegt uz ilgāku laiku. Šādos gadījumos slimības pabalsta izmaksas ilgums būs līdzīgi kā pilngadīgas personas darbnespējas gadījumā – 26 nedēļas, ja darbnespēja ir nepārtraukta, bet ne ilgāk par trim gadiem piecu gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem. Ārstu konsīlijs nepārtrauktas klātbūtnes nepieciešamību izvērtēs un vienā reizē noteiks uz laiku, ne ilgāku par trim mēnešiem. 

Slimības pabalstu šādos smagas saslimšanas gadījumos izmaksās līdz bērna 18 gadu vecuma sasniegšanai, nevis 14 gadu vecumam, kā tas ir vispārējā gadījumā. 

Līdzīga kārtība būs spēkā attiecībā uz slimības pabalstu to vecāku bērniem, par kuriem piešķirts bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsts. Šajā gadījumā neatkarīgi no diagnozes slimības pabalstu varēs saņemt ilgāku laiku (līdz 26 nedēļām nepārtrauktas darbnespējas gadījumā) un līdz bērna 18 gadu vecumam.

Likumprojekts paredz arī slimības pabalsta izmaksu pagarināt līdz 30 dienām gadījumos, kad tiek kopts bērns, kas nav sasniedzis 14 gadu vecumu un kuram kopšana nepieciešama kaulu lūzumu dēļ.

Izmaiņas likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” Saeimā būs jāvērtē vēl otrajā – galīgajā – lasījumā.    

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde