Vita Anda Tērauda: Latvijas dalība Eiropas Kosmosa aģentūrā ir būtisks ieguvums Latvijas zinātnei

(27.11.2019.)
Galerija

“Esam gandarīti par Latvijas dalību Eiropas Kosmosa aģentūrā. Esot sadarbības valsts statusā, Latvijas zinātniskajiem institūtiem tiek nodrošināts būtisks attīstības finansējums. Tādējādi mums ir iespēja īstenot ar kosmosa jomu saistītus zinātniskos projektus,” trešdien, 27.novembrī, pēc sēdes sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Latvijas dalība Eiropas Kosmosa aģentūrā Eiropas sadarbības valsts statusā ir noteikta līdz 2020.gada 6.februārim. Nākamgad Latvijas statuss mainīsies no sadarbības partnera uz asociētā partnera statusu. Plānots parakstīt starptautisku līgumu, kam būs nepieciešama arī ratifikācija Saeimā. Kā uzsvēra V.A.Tērauda, statusa maiņa un sadarbība jaunā līmenī norāda uz Latvijas zinātnieku un ekspertu augsto spēju līmeni, kas ļauj iesaistīties starptautiskos pētniecības projektos.

Sēdē komisija apstiprināja arī Latvijas nacionālo pozīciju Eiropas Savienības Konkurētspējas ministru padomē, kas notiks 28. – 29. novembrī Briselē.

Deputāti sēdē uzklausīja Izglītības un zinātnes ministrijas ziņojumu, kā arī vienojās par Latvijas nostāju saistībā ar projektu “Kosmosa risinājumi ilgtspējīgai Arktikai”. Eiropas lietu komisija apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju, ka Arktikas vajadzības ir līdzīgas citu piekrastes un attālināto reģionu vajadzībām, tādēļ Latvija atbalsta aicinājumu nodrošināt Eiropas ģeostacionārās navigācijas pārklājuma sistēmas pakalpojumus visā Eiropas Savienībā iespējami ātrāk.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157711958219562 
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde