I.Mūrniece un A.Norlēns: Eiropas Padomei ir jāsargā demokrātija

(10.10.2019.)
VideoGalerija

Baltijas un Ziemeļvalstīm cieši kopā jāstrādā, aizstāvot Eiropas kopīgās vērtības, demokrātiju un cilvēktiesības, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Saeimā tiekoties ar Zviedrijas parlamenta priekšsēdētāju Andreasu Norlēnu (Andreas Norlén), kurš šajās dienās uzturas oficiālā vizītē Latvijā.

Latvijas un Zviedrijas parlamentu priekšsēdētāji bija vienisprātis, ka Eiropas Padomei ir jānodrošina Eiropas demokrātisko pamatvērtību aizsardzība. Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas lēmums atjaunot balsstiesības Krievijai grauj šīs organizācijas ietekmi un prestižu, uzsvēra I.Mūrniece.

Latviju un Zviedriju saista spēcīgas vēsturiskās un kultūras saites, kā arī cieši kontakti politikā un ekonomikā. Zviedrija ir nozīmīgs ekonomiskās sadarbības partneris ar apjomīgām investīcijām Latvijas ekonomikā. Ir īstais brīdis padziļināt sadarbību ar Zviedriju gan divpusēji, gan Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā. Esam ieinteresēti attīstīt aktīvākus kontaktus starp abu parlamentu komisijām, tostarp Eiropas lietās, izglītības un pētniecības, digitalizācijas, inovāciju un ar klimata pārmaiņām saistītajos jautājumos, tā I.Mūrniece.

Tikšanās laikā puses pārrunāja drošības situāciju reģionā. Ņemot vērā mūsdienu izaicinājumus, vēl jo būtiskāk nekā iepriekš ir aktīvi sadarboties drošības stiprināšanā reģionā. Esam valsts uz Eiropas Savienības austrumu robežas, un mūsu misija ir sniegt reālistisku drošības situācijas novērtējumu, pauda Saeimas priekšsēdētāja. 

I.Mūrniece un A.Norlēns pauda apņēmību sekmēt aktīvu Austrumu partnerības politiku, kā arī uzsvēra transatlantiskās sadarbības lomu Eiropas un globālās drošības uzturēšanā.

No rīta Saeimas sēdē Zviedrijas parlamenta priekšsēdētājs teica uzrunu par demokrātiju, tās izaicinājumiem un iespējām.

Ar Zviedrijas parlamenta priekšsēdētāju tikās arī sekretāra biedre Marija Golubeva, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs un deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Zviedrijas parlamentu vadītājs Arvils Ašeradens un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns.

Tāpat ar A.Norlēnu šodien tikās arī Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla, Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Gatis Eglītis un deputāte Inga Goldberga no Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas.

Zviedrijas parlamenta priekšsēdētājs un viņa vadītā delegācija oficiālā vizītē Latvijā uzturēsies līdz 12.oktobrim. Šī ir atbildes vizīte Saeimas priekšsēdētājas I.Mūrnieces oficiālajai vizītei Zviedrijā 2019.gada martā.

 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157711266103488
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests


Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt