Saeimā svinīgi atklāta Baltijas ceļa zāle

(23.08.2019.)
VideoGalerija

Godinot Baltijas ceļa 30.gadadienu, piektdien, 23.augustā, klātesot vairāku valstu parlamentāriešiem, Saeimā svinīgā ceremonijā atklāta Baltijas ceļa zāle.

Uzrunājot klātesošos, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece akcentēja, ka Baltijas ceļš ir apliecinājums tautas stingrajai gribai, spējai vienoties un īstenot savus mērķus, lai nevardarbīgā pretošanās akcijā iestātos par brīvību.

Esam lepni, ka Baltijas valstu neatkarība tika atjaunota nevardarbīgā parlamentārā ceļā, baltiešu tautas kustībām - Latvijas Tautas frontes, Igaunijas “Rahvarinne” un Lietuvas “Sajūdis“ - vienojoties kopīgam mērķim. Baltijas ceļš ir svarīgs ne vien mums, tas ir būtisks visiem eiropiešiem, lai atgādinātu par vērtībām, kas mūs vieno. Tas ir apliecinājums, ka par brīvību un demokrātiskajiem ideāliem ir jācīnās, teica I.Mūrniece.

Pirms trīsdesmit gadiem Baltijas valstis apliecināja, ka ar vienotību un solidaritāti var uzveikt politisku un militāru pārspēku un mainīt vēstures gaitu. Šo sadarbību mēs nedrīkstam uzskatīt par pašsaprotamu. Baltijas Asamblejas (BA) un mūsu katra uzdevums ir padziļināt Baltijas valstu sadarbību un gādāt par reģiona izaugsmi. Baltijas ceļš ir sniedzis vērtīgu mācību - lai mūsu valstis būtu neatkarīgas un to iedzīvotāji dzīvotu labklājībā, ir būtiski, lai mēs būtu vienoti, sacīja BA prezidents un Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns.

Baltijas ceļa 30.gadadienai veltītajā svinīgajā pasākumā piedalījās arī BA Igaunijas delegācijas vadītājs Ādu Musts (Aadu Must) un Lietuvas delegācijas vadītājs Valērijs Simuliks (Valerijus Simulik).  

Saeimas priekšsēdētāja BA delegāciju vadītājiem pasniedza simbolisku dāvinājumu, kurā iemūžināts Baltijas ceļš - Aivara Liepiņa unikālo Baltijas ceļa foto no “putna lidojuma” un vēsturisko Baltijas ceļa nozīmīti. Dāvinājums ikvienam parlamenta viesim būs apskatāms Baltijas ceļa zālē izvietotajā pastāvīgajā ekspozīcijā, kur izvietotas Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu protokolārās dāvanas.

Tāpat klātesošos sveica arī Amerikas Baltiešu brīvības līgas, Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas, Beniluksa parlamenta, Ziemeļu Padomes, kā arī Gruzijas un Azerbaidžānas parlamenta pārstāvji.

Baltijas ceļa vārdu turpmāk nesīs telpa, kas atrodas parlamenta ēkas Jēkaba ielā 6/8 pirmajā stāvā blakus Baltiešu zālei.

 

Informācija par BA:

Latvija 2019.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157710506145287 

Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta