Saeima otrajā lasījumā atbalsta dzērienu iepakojumu depozīta sistēmas ieviešanu

(20.06.2019.)

Saeima ceturtdien, 20.jūnijā, otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Iepakojuma likumā, ar kuriem paredzēts ieviest normatīvo regulējumu dzērienu iepakojumu depozīta sistēmas darbības uzsākšanai.

“Atbalstot likuma grozījumus otrajā lasījumā, esam spēruši būtisku soli, lai Latvijā ieviestu depozīta sistēmu. Tik tuvu sistēmas ieviešanai mēs neesam bijuši nekad, lai gan par to ir diskutēts gandrīz 20 gadus. Sistēmu atbalsta gan iedzīvotāji, gan dzērienu iepakojumu ražotāji, kas plāno to finansēt ar saviem līdzekļiem. Tas ir nozīmīgs solis, lai mazinātu atkritumu izplatību dabā un palīdzētu attīstīt izpratni par atbildīgu atkritumu šķirošanu,” iepriekš pauda par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs.

Kā akcentēja J.Vitenbergs, nesen plastmasas atkritumi atrasti pat dziļākajās okeāna dzīlēs, kur līdz šim neviens cilvēks vēl nebija ieniris: “Tātad atkritumi jau ir nonākuši vietās, kur cilvēks pat vēl nav spēris kāju. Ir jāsaprot, ka depozīta sistēma nav brīnumlīdzeklis, kas spēs atrisināt visas vides problēmas, taču tā palīdzēs savākt to izlietoto dzērienu iepakojumus, ko cilvēki bieži ņem līdzi, lai patērētu brīvā dabā.”

Likumprojekts paredz, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa. Čeku varēs izmantot kā maksāšanas līdzekli, iegādājoties preces tirdzniecības vietā, kurā gala lietotājam realizē dzērienus depozīta iepakojumā.

Plānots, ka pārdevējiem tirdzniecības vietās būs jāpieņem visi depozīta iepakojumu veidi vai jānodrošina to pieņemšana citā tirdzniecības vietā, šķiroto atkritumu savākšanas laukumā vai iepakojumu pieņemšanas punktā. Informācija par tuvāko depozīta iepakojumu pieņemšanas vietu būs jāizvieto redzamā vietā.

Likuma grozījumi paredz, ka tirgotājiem saņemtais iepakojums būs jānodod depozīta sistēmas operatoram. Gadījumā, ja operators depozīta sistēmas darbības laikā no tās iegūs peļņu, šī peļņa būs jāreinvestē depozīta sistēmas attīstības un darbības efektivitātes nodrošināšanai. Tas būs jādara saskaņa ar līgumu, kas noslēgts ar Valsts vides dienestu.

Lai grozījumi Iepakojuma likumā stātos spēkā, tie vēl trešajā lasījumā jāpieņem Saeimā.  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt