Saeima pieņem paziņojumu par Krimas tatāru deportāciju 75.gadadienu, atzīstot notikušo par genocīdu

(09.05.2019.)

Saeima ceturtdien, 9.maijā, pieņēma paziņojumu par Krimas tatāru deportāciju 75.gadadienas pieminēšanu un atbalstu Krimas prettiesiskās aneksijas neatzīšanas politikai. Paziņojumā uzsvērts, ka vēstures avotu kopums norāda uz padomju varas mērķtiecīgi īstenotu genocīdu pret daudzām Padomju Savienībā un tās okupētajās teritorijās dzīvojošajām tautām un etniskajām grupām, tostarp pret Krimas tatāriem kā etnisku grupu, lai iznīcinātu tās kultūras un sociālo mantojumu, tautas vēsturisko piederību Krimas pussalas teritorijai un īstenotu Krimas tatāru izspiešanu no dzimtenes.

Saeima paziņojumā arī atgādina, ka Krievija pirms pieciem gadiem prettiesiski anektēja Krimu un nosoda Krievijas turpināto apspiešanas un vardarbības politiku pret Krimas tatāriem okupētās Krimas teritorijā.

“Tie Krimas tatāri, kuri atsakās pieņemt Krievijas pilsonību un neatzīst Krimas prettiesisko aneksiju, saskaras ar diskrimināciju. Viņiem tiek liegta pieeja izglītībai, medicīniskajai aprūpei, tiek liegta iespēja lietot dzimto valodu, kopt tradīcijas un savu kultūru. Ir neiedomājami, ka Krimas tatāri jau otro reizi 75 gadu laikā tiek vardarbīgi apspiesti, vajāti un spiesti pamest savu dzimteni. Tas ir satraucoši, ka vēsture varētu atkārtoties,” iepriekš sacīja paziņojumu ierosinājušās Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Paziņojumā starptautiskā sabiedrība un institūcijas tiek aicinātas pieminēt pirms 75 gadiem īstenotās Krimas tatāru deportācijas un sekot līdzi šodienas notikumiem Krimā. “Apzinoties šī apgalvojuma smagumu, tomēr paziņojumā saucam lietas īstajos vārdos - pirms 75 gadiem īstenotās deportācijas un izvērstais terors šodien vērtējams kā padomju varas īstenots genocīds,” teica R.Kols.

 

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 19.martā
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde