Ināra Mūrniece: Neatkarības kara stāsti iedvesmo un raisa lepnumu

(11.01.2019.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 11.janvārī, atklājot Latvijas Kara muzeja ekspozīciju “Latvijas valsts izveidošana un Neatkarības karš. 1918–1920”, uzsvēra - Neatkarības kara  stāsti iedvesmo un raisa lepnumu arī šodien.

Diemžēl par šo laiku, kad tika dibināta Latvijas valsts un tā cīnījās par savu izdzīvošanu, kad veidojās Latvijas bruņotie spēki, valsts institūcijas, parlamentārisms, saimnieciskā dzīve, maz zina ne tikai jaunā paaudze, bet lielākā sabiedrības daļa, atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja. I.Mūrniece atgādināja, ka visu padomju okupācijas laiku pētījumi, literatūra, laikabiedru atmiņas par šiem notikumiem bija vai nu aizliegtas, vai paslēptas aiz desmit atslēgām.

Piecdesmit okupācijas gadus mēs netikām dzirdējuši par latviešu drosmi, par to, ka latvieši var paļauties uz sevi, par to, kā latviešu karavīri sargāja savu zemi un neatkarīgu Latvijas valsti. Simtgade ir palīdzējusi īstenot daudzus nozīmīgus vēstures un kultūras projektus. Tie ļauj apjaust uz izprast mūsu valsts vēstures varoņstāstus, grūtos brīžu, kļūdas un uzvaras, sacīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka izveidotā ekspozīcija Kara muzejā ir nenovērtējams ieguldījums, kas palīdz izcelt mūsu karavīru drosmi, pašaizliedzību un Tēvzemes mīlestību, bez kuras mums nebūtu izdevies nosargāt 1918.gada 18.novembrī nodibināto Latvijas valsti. “Tā būs vieta, kur smelties iedvesmu un spēku, arī domājot par visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu,” uzskata I.Mūrniece.

Jaunā Latvijas Kara muzeja ekspozīcija aptver laika periodu no Latvijas Republikas proklamācijas līdz de facto neatkarībai un de iure neatkarības atzīšanai.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157705608305855
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt