I.Mūrniece: bērniem jāaug drošākiem, veselākiem un laimīgākiem

(23.11.2018.)
VideoGalerija

“Bērnam ir tik svarīgi saņemt mīlestību un rūpes jau no pašām pirmajām dzīves dienām. Tad mūsu bērni būs gan drošāki, gan veselāki, gan laimīgāki. Mūs gaida liels uzdevums – pielikt beidzot punktu tādam anahronismam kā bērnu nami. Bērnam ir jāaug ģimeniskā vidē,” piektdien, 23.novembrī, parlamentā, atklājot konferenci “Bērnu agrīnu attīstību veicinoša politika un prakse”, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra bērna agrīno attīstību kā ļoti svarīgu cilvēka dzīves posmu, sakot, ka bērnā jau no mazotnes ir ieliktas iespējas un talanti, kam ir jāpalīdz atvērties un uzplaukt.

Arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš uzsvēra nepieciešamību likvidēt bērnu namus. “Bērnu fiziskai, emocionālai un psiholoģiskai attīstībai un labsajūtai vispiemērotākā vieta vienmēr ir bijusi ģimene,” sacīja A.Kaimiņš, uzsverot, ka ir nepieciešams stiprināt audžuģimeņu tīklu, turpināt izglītot sabiedrību par adopcijas iespējām un mazināt birokrātiskos šķēršļus adopcijas procesā.

Tāpat komisijas priekšsēdētājs kā valstisku problēmu akcentēja bērnudārzu pieejamības jautājumu, kas ietekmē gan demogrāfiju, gan izglītības kvalitāti. “Visiem bērnudārziem ir jābūt valsts pārziņā, lai spētu nodrošināt ne tikai bērnudārzu pieejamību, bet arī vienlīdzīgas sākuma izglītības iespējas valsts valodā,” sacīja A.Kaimiņš, atzīmējot, ka jautājuma sakārtošana dotu arī vienlīdzīgas iespējas ikvienai sievietei savlaicīgi atgriezties darba tirgū.

Parlamentā notiek konference “Bērnu agrīnu attīstību veicinoša politika un prakse”. Tajā diskutē par ģimeņu sociālekonomiskajiem apstākļiem un to ietekmi uz bērnu attīstību Latvijā, kā arī atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Konferenci organizē Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija sadarbībā ar biedrību “Latvijas Bērnu labklājības tīkls” un starptautisko bērnu tiesību organizāciju “Eurochild”.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157700668091762
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde