Saeimas priekšsēdētāja: neviena institūcija nespēj sargāt bērnu tā kā ģimene

(31.05.2017.)

Neviena institūcija nespēj bērna tiesības, bērna veselību un nākotni aizstāvēt tik labi, kā to dara ģimene un ģimeniska vide. Tikai šāda sapratne virzīs mūs uz veselīgu un labklājīgu sabiedrību. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 31.maijā, Saeimā atklājot augsta līmeņa politikas veidotāju diskusiju par vardarbības pret bērniem novēršanu. 

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Latvijā izplatītākais vardarbības veids pret bērniem ir tieši vardarbība ģimenē - vidē, kur bērniem būtu jārod drošības un piederības sajūta. Lai arī mūsu valsts ir daudz darījusi, lai radītu bērnu tiesību aizsardzības sistēmu, īpaši pēdējā laika traģiskie notikumi liek vēlreiz kritiski izvērtēt – vai likumi un sadarbība starp institūcijām ir pietiekama, lai pasargātu bērnus? 

Saeimas priekšsēdētāja aicināja panākt, lai bērniem un ģimenēm ar bērniem vistuvāk esošie cilvēki – pašvaldību darbinieki, ārsti, skolotāji – ikvienā Latvijas vietā spētu nodrošināt, lai pie atbildīgajām institūcijām nonāktu informācija par iespējamu vardarbību, kā arī tām būtu motivācija un spēja savlaicīgi reaģēt uz problēmsituācijām. 

I.Mūrniece uzsvēra, cik svarīgi ir bērnam uzaugt ģimeniskā vidē, kur viņš jūtas uzklausīts un mīlēts – tas dod iespēju uzplaukt un attīstīties. 

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja citēja bērnu grāmatu autori Astrīdu Lindgrēni, kura savulaik vēlēja sabiedrībai audzināt bērnus bez vardarbības un bez ciešākiem grožiem, lai rastos jauna cilvēce, kas mūžīgi dzīvos mierā. 

I.Mūrniece pateicās Pasaules Veselības organizācijai (PVO) par iniciatīvu šīs diskusijas organizēšanā, kā arī iesaistītajām organizācijām par ieinteresētību risināt vardarbības problēmu. 

Saeimā trešdien, 31.maijā, notiek augsta līmeņa politikas veidotāju diskusija “Novērst vardarbību pret bērniem – kā īstenot labu un koordinētu sadarbību?”. Tās mērķis ir analizēt situāciju Latvijā un apspriest starptautisko ekspertu piedāvātos efektīvākos risinājumus vardarbības pret bērniem novēršanā. 

Diskusiju organizē Saeimas Sociālo un darba lietu komisija savdabībā ar PVO, Labklājības ministriju un Veselības ministriju.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem