Inese Lībiņa-Egnere: maksātnespējas sistēmas kvalitāte ir svarīgs valsts ekonomiskās izaugsmes priekšnoteikums

(03.06.2016.)
VideoGalerija

“Maksātnespējas sistēmas kvalitāte ietekmē ne tikai privātā sektora līdzekļus. Tas skar arī publisko sektoru - valsts budžets zaudē līdzekļus, kas netiek atgūti uzņēmēju maksātnespējas procesos. Tāpēc sekmīgi funkcionējošai sistēmai ir būtiska loma valsts ekonomikas izaugsmē un ilgtspējā, un tās kvalitāte ietekmē gan uzņēmējdarbības vides attīstības dinamiku, gan valsts pievilcību investoru acīs.” To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere piektdien, 3.jūnijā, Saeimas namā atklājot diskusiju par tiesiskumu maksātnespējas procesā un uzņēmumu glābšanas kultūru.

Atsaucoties uz valsts kontroles ziņojumu, Eiropas Komisijas ieteikumiem Latvijai, kā arī dažādiem pētījumiem par maksātnespējas procesu, I.Lībiņa-Egnere norādīja, ka centieni stiprināt maksātnespējas procesa administratoru publisko pārraudzību ir saskārušies ar šķēršļiem.

“Latvija atpaliek no citām valstīm attiecībā uz aktīvu atgūšanu no maksātnespējīgiem uzņēmumiem. Saskaņā ar Pasaules Bankas šī gada pētījumu „Doing Business” kreditori pēc maksātnespējas procesa pabeigšanas savu aktīvu atgūšanu var sagaidīt gandrīz uz pusi mazākā apmērā nekā citās OECD valstīs,” sacīja I.Lībiņa-Egnere.

Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja, ka Saeimas Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisija, reaģējot uz šo pētījumu satraucošajiem secinājumiem, pēdējā mēneša laikā ir aktualizējusi maksātnespējas regulējuma jautājumus. I.Lībiņa-Egnere savā uzrunā arī izteica gandarījumu, ka šodien Saeimai sadarbībā ar Ārvalstu Investoru Padomi Latvijā un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru ir izdevies savest kopā visu trīs valsts varas atzaru – likumdevējvaras, izpildvaras un tiesu varas - pārstāvjus, kā arī uzņēmējus, lai meklētu visefektīvākos risinājumus maksātnespējas procesa problēmu izskaušanai, kā arī iezīmētu turpmākās sadarbības iespējas.

Uzrunājot klātesošos, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš uzsvēra, ka godīgs, caurskatāms un prognozējams maksātnespējas process rada drošu komercdarbības vidi un veicina valsts ekonomisko izaugsmi. “Jebkurš godīgs uzņēmējs savu biznesu sāk ar mērķi gūt peļņu, nevis nokļūt maksātnespējas stāvoklī. Ja tā gadās, svarīgi ir runāt par godprātīgu parādnieku. Tāpēc maksātnespēja ir komersanta komercdarbības iespējamo beigu būtisks elements.”

Juridiskās komisijas priekšsēdētājs savā uzrunā arī izcēla tiesiskās aizsardzības procesu maksātnespējā, akcentējot novēlotu dokumentu iesniegšanu un komersanta izpratni par šīs iespējas būtību. Tāpat G.Bērziņš sacīja, ka šī diskusija ir laba platforma izrunāt visus jautājumus pirms nākamnedēļ gaidāmās Juridiskās komisijas sēdes, kur deputāti skatīs grozījumus Maksātnespējas likumā, kas ietver administratoru uzraudzības sistēmas maiņu un viņu ārkārtas sertifikāciju.

Šodien Saeimā notiek diskusija “Tiesiskums maksātnespējā ― veselīgai tautsaimniecībai”.

Dalībnieki strādā divās paneļdiskusijās. Pirmajā - par maksātnespēju un tiesiskumu - diskutē Saeimas Nacionālās drošības komisijas un Tiesu politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, Augstākās tiesas Civillietu departamenta tiesnesis Aigars Strupišs, Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska, kā arī uzņēmējs un investors Nīls Dženingss (Neil Jennings). Paneļdiskusiju vada uzņēmuma “Deloitte Legal” pārstāve Ilze Znotiņa.

Otrajā paneļdiskusijā par maksātnespēju kā iespēju uzņēmumu glābšanai piedalās Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, valsts kontroliere Elita Krūmiņa, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis, Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktora vietniece Santa Garanča, kā arī SEB grupas vecākais padomnieks kreditēšanas jautājumos Svens Olavs Matsons. Paneļdiskusiju vada Ārvalstu investoru padomes Latvijā pārstāvis Māris Vainovskis.

Pasākuma norises tiešraide www.saeima.lv.

Diskusijas programma.

 

Pasākuma fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157666670204824
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā