Saeima izskata parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumu par bankas „Citadele” pārdošanu

(17.12.2015.)

Saeima ceturtdien, 17.decembrī, izskatīja parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumu saistībā ar bankas “Citadele” pārdošanu. 

Galaziņojumā atzīmēts, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijai izvirzītais vispārīgais mērķis bija, analizējot bankas “Citadele” pārdošanas procesu, atbildēt uz jautājumu – vai darījums ir noticis valsts un sabiedrības interesēs, kā arī izvērtēt normatīvo regulējumu. 

Komisijas secinājumi ietver pārliecību, ka atbildīgs par bankas “Citadele” pārdošanas rezultātu ir Ministru kabinets, atbrīvojot Privatizācijas aģentūru no atbildības par bankas “Citadele” pārdošanu un šī darījuma sekām. Komisija uzskata, ka 2014.gada 29.jūlija sēdē Ministru kabinets ir pieņēmis tiesiski apšaubāmu lēmumu, neievērojot juridiskos un ekonomiskos apsvērumus, kā arī sabiedrības intereses. Tā vietā iesaistītās amatpersonas centās padarīt bankas “Citadele” pārdošanas procesu necaurredzamu, tādējādi radot šaubas par rīcības objektivitāti. 

Lēmumu par ekskluzivitātes nodrošināšanu, turpinot sarunas par bankas “Citadele” pirkuma līguma nosacījumiem tikai ar Ripplewood Advisors LLC investoru grupu, 2014.gada 29.jūlija Ministru kabineta sēdē pieņēma Ministru kabineta locekļi Edgars Rinkēvičs, Raimonds Vējonis, Andris Vilks, Rihards Kozlovskis, Ina Druviete, Dace Melbārde, Jānis Dūklavs, ekonomikas ministram Vjačeslavam Dombrovskim atturoties no piedalīšanās lēmuma pieņemšanā un Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai interešu konflikta dēļ nepiedaloties lēmuma pieņemšanā, iepriekš atzīmēja komisijas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris. 

Komisija uzskata, ka bankas “Citadele” pārdošanas cena neatbilda tās patiesajai vērtībai, tādējādi valstij un sabiedrībai radot papildus zaudējumus Parex bankas restrukturizācijas laikā. 

Izmeklēšanas komisija savas darbības laikā uzklausīja bankas “Citadele” akciju pārdošanas procesā iesaistīto amatpersonu liecības un paskaidrojumus, kā arī pieprasīja informāciju no iesaistītajām institūcijām.

Daļai no dokumentiem, kas saistīti ar bankas “Citadele” pārdošanas darījumu, joprojām ir noteikts ierobežotas pieejamības informācijas statuss, tādēļ daļa no pilnā galaziņojuma teksta ietver informāciju, kuru saskaņā ar likuma prasībām komisija nav tiesīga paust publiski. Tādēļ Saeimas deputātiem, amatpersonām un ekspertiem tiks nodrošināta pieeja galaziņojuma pilnajai redakcijai. Izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs G.Kūtris atzīmē, ka ikviens galaziņojuma lasītājs arī no pārējā teksta sapratīs bankas pārdošanas gaitu un konkrēto amatpersonu lomu tajā.   

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par valstij piederošo 75 procentu bankas “Citadele” akciju pārdošanas procesa virzību, pārdošanas cenas un tālākpārdošanas aizlieguma termiņa noteikšanas kritērijiem, akciju pārdošanas līgumā ietvertajiem noteikumiem, izdevumiem pārdošanas konsultantiem un sabiedrisko attiecību pakalpojumiem pārdošanas procesā darbu sāka 2014.gada 27.novembrī, un, pildot Saeimas doto uzdevumu, lai sasniegtu izmeklēšanas komisijas mērķi, strādāja, sanākot uz 25 sēdēm.  

 

Saeimas Preses dienests

 

 

Piektdien, 29.martā