Konceptuāli atbalsta policistu un robežsargu profesionālo svētku nostiprināšanu likumā

(20.10.2015.)

Saeimas Cilvēktiesību komisija otrdien, 20.oktobrī, konceptuāli atbalstīja divu jaunu atzīmējamu dienu noteikšanu: 7.novembri plānots pasludināt par Robežsargu dienu, bet 5.decembri – par Policijas darbinieku dienu.

„Robežsargi un policijas darbinieki veic valstiski svarīgu darbu. Šo profesiju pārstāvji gādā par mūsu robežu drošību, aizsargā cilvēku dzīvību, veselību, tiesības un brīvību, tādēļ ir būtiski novērtēt mūsu robežsargu un policijas darbinieku veikumu, nosakot šīs dienas par atzīmējamām,” uzsvēra Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne.

Policijas darbinieki jau tradicionāli 5.decembri atzīmē kā savus profesionālos svētkus. Tas saistīts notikumiem 1918.gadā, kad 5.decembrī neilgi pēc Latvijas Republikas proklamēšanas Tautas padome pieņēma noteikumus, kas noteica policijas izveidi.

Savukārt robežsardze savus profesionālos svētkus katru gadu atzīmē novembrī. 7.novembris par atzīmējamo dienu izvēlēts, jo šajā dienā 1919.gadā Latvijas armijas virspavēlnieks Jānis Balodis izdeva pavēli izveidot robežsargu priekšnieka posteni un formēt robežsargu vienības. Jau 15.novembrī pirmie robežsargi uzsāka jaunizveidotās Latvijas Republikas valsts robežas apsardzību.

Abas jaunās atzīmējamās dienas palīdzēs celt šo profesiju prestižu sabiedrībā, vairot profesijas pārstāvju motivāciju, kā arī ļaus viņus godināt valstiskā līmenī, norāda likumprojekta autori. Likumā sava atzīmējamā diena – 17.maijs – jau noteikta ugunsdzēsējiem un glābējiem.

Ja diena noteikta kā atzīmējama, tā attiecīgi jāieraksta kalendārā, taču tā nav oficiāla brīvdiena.

Komisija aicinās Saeimu skatīt likumprojektu „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” steidzamības kārtā divos lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt