No 2017.gada personas koda vietā varēs piešķirt identifikācijas numuru

(08.09.2015.)

No 2017.gada Iedzīvotāji varēs lūgt piešķirt personas kodu bez dzimšanas datuma norādīšanas jeb tā saukto identifikācijas numuru, paredz Iedzīvotāju reģistra likuma grozījumi. Tos otrdien, 8.septembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti.

Izmaiņas paredz, ka persona, kurai līdz 2016.gada 31.decembrim piešķirts personas kods, kura pirmie seši cipari norāda dzimšanas datumu, sākot no 2017.gada 1.janvāra var lūgt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi mainīt piešķirto personas kodu uz identifikācijas numuru. Iedzīvotājiem tas būs bezmaksas pakalpojums.

Patlaban personas kods sastāv no vienpadsmit cipariem. Pirmie seši norāda personas dzimšanas datumu, bet septītais - norāda gadsimtu – cipars „0” ir 19.gadsimts, „1" – 20.gadsimts, bet cipars „2” – 21. gadsimts. Ciparu skaits identifikācijas numurā būs tāds pats kā personas kodā.

Grozījumu autori arī norāda, ka, pamatojoties uz personas datu aizsardzības pamatprincipiem, ir jārada iespēja identificēt fiziskas personas ar citiem paņēmieniem, piemēram, lietojot tādus reģistrācijas vai identifikācijas numurus, kas nesatur dzimšanas datumu.

Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā trīs lasījumos vēl jāskata Saeimai.





Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt