I.Latkovskis: ierēdņiem jāpārtrauc apliecināt bezspēcību; MK beidzot jāsakārto ieilgusī postaža bijušajos robežkontroles punktos Ainažos un Grenctālē

(17.06.2015.)

„Atbildīgo valsts un pašvaldību iestāžu ierēdņiem ir jāpārtrauc apliecināt savu bezspēcību saistībā ar ieilgušo postažu bijušajos Latvijas robežkontroles punktos Ainažos un Grenctālē. Komisija šodien nolēma ar vēstuli vērsties pie Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas, aicinot beidzot šo jautājumu atrisināt,” uzsver Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis. Komisija 17.jūnija sēdē aktualizēja jautājumu par to, ka valdībai un sabiedrībai kopumā neatlaidīgi un mērķtiecīgi jāseko, lai ieilgusī postaža uz valsts robežas tiktu pārveidota par spožu valsts vizītkarti.

Komisijas priekšsēdētājs jau iepriekš uzsvēris, ka ikvienu Latvijas patriotu pārņem kauna sajūta, šķērsojot valsts robežu Ainažos un Grenctālē. „Igauņi un lietuvieši savus bijušos robežkontroles punktus ir sakārtojuši, bet mēs demonstrējam nespēju savest kārtībā savas valsts durvju priekšu. Un tas nav tikvien kā izrādīšanās jautājums. Uz robežas veidojas attieksme pret visu valsti, tātad runa ir par nacionālo identitāti un arī nacionālo pašcieņu. Turklāt tuvojas Latvijas simtgade, un tas ir lielisks papildu stimuls.”

Iekšlietu ministrijas (IeM) pārstāvji sēdē informēja deputātus par pašreizējo situāciju saistībā ar bijušajiem Latvijas robežkontroles punktiem. Ainažos tas ir pārdots izsolē privātpersonai, kura objektu nav sakārtojusi un kura neņem vērā attiecīgās pašvaldības aicinājumus to tomēr paveikt. Šajā bijušajā robežkontroles punktā esošais automašīnu stāvlaukums aizvien ir valsts īpašums un to plānots virzīt atsavināšanai.

Savukārt attiecībā uz bijušo robežkontroles punktu Grenctālē ir noslēgusies nomas tiesību izsole un tuvākajās dienās ar tās uzvarētāju plānots parakstīt vienošanos. Nomas tiesību izsoles uzvarētājs objektā plāno attīstīt daudzfunkcionālu kompleksu, tostarp autoservisu, viesnīcu un kafejnīcu, informēja IeM pārstāvji.

Komisijas deputāti pauda viedokli, ka bijušajos robežkontroles punktos ir jāizveido tranzīta infrastruktūra, kuru varētu izmantot tālbraucēji. Tāpat deputāti norādīja, ka atbildīgajām iestādēm ir jāseko līdzi tam, vai bijušo robežkontroles punktu nomnieki veic prasībām atbilstošu uzņēmējdarbību, kas nekaitē valsts tēlam.

Sēdē komisijas deputāti aktualizēja nepieciešamību sakārtot arī citas Latvijas robežpārejas.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt