Saeima galīgajā lasījumā lems par pensiju likuma grozījumiem

(10.06.2015.)

Saeima ceturtdien, 11.jūnijā, galīgajā lasījumā lems par pensiju likuma grozījumiem, kas paredz novērst gadījumus, kad ekonomikas lejupslīdes ietekmē būtiski samazinās piešķiramo pensiju apmērs, pensijas kapitāla aktualizācijai nepiemērojot ekonomiskās lejupslīdes ietekmē sarukušo apdrošināšanas iemaksu algu indeksu.  

Galīgajā lasījumā deputāti rīt skatīs arī bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu zinātniskās izpētes likuma projektu, kas paredz regulējumu VDK dokumentu izpētes starpdisciplinārās komisijas darbībai, risina komisijas darbības finansiālo jautājumu, kā arī informācijas aizsardzību. 

Otrajā lasījumā Saeima skatīs grozījumus četros likumos, kas paredz pilnveidot regulējumu saskarsmes un aizgādības tiesību nodrošināšanā, tostarp izvirzīt augstākas prasības bāriņtiesu amatpersonām. 

Konceptuāli rītdien Saeima lems par izmaiņām bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā, paredzot, ka Nodarbinātības valsts aģentūras vakanču portālā būs pieejama informācija par izsludinātajiem konkursiem uz brīvajām darbavietām valsts un pašvaldības iestādēs un uzņēmumos. 

Tāpat pirmajā lasījumā deputāti skatīs izmaiņas Konkurences likumā, ar kuriem paredzēts uzlabot konkurences lietu izskatīšanu, kā arī lems par likuma projektu, kas paredz tiesības speciālās izglītības skolotājiem, sporta skolotājiem un pirmsskolas skolotājiem pēc noteikta laika nostrādāšanas pieprasīt izdienas pensiju.    

Saeimā iesniegti arī vairāki jauni likumprojekti, un deputāti lems, vai tos nodot izskatīšanai komisijās. To vidū ir izmaiņas divos likumos, kas nepieciešami, lai nodrošinātu, ka noziedzīgos nodarījumos cietušie visā Eiropas Savienībā var paļauties uz vienotu minimālo garantiju līmeni, neatkarīgi no tā, kurā dalībvalstī ir noticis noziedzīgs nodarījums. 

Nodošanai izskatīšanai komisijās sēdes darba kārtībā ir arī izmaiņas svētku, atceres un atzīmējamo dienu likumā, rosinot 7.novembri noteikt par Robežsargu dienu, bet 5.decembri – par Policijas darbinieku dienu, kā arī likumprojekts, ar kuru plānots apstiprināt Latvijas Mākslas akadēmijas Satversmes grozījumus. 

Deputāti ir iesnieguši arī izmaiņas rītdienas sēdēs darba kārtībā un lūguši tajā iekļaut vairākus likumprojektus, tostarp grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā un Sporta likumā, kas paredz autosporta, motosporta vai ūdens motosporta sacensību rīkotājam pienākumu saņemt attiecīgās sporta federācijas apliecinājumu par sacensību atbilstību. 

Saeimas 11.jūnija sēdes darba kārtībā ir 21 jautājums, un tā pieejama http://ej.uz/18zs

Rīt pulksten 17.00 paredzēta amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem. Deputātu jautājumi un ministru atbildes pieejamas http://ej.uz/7h9m.    

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt