Saeimas komisiju vadītāji: Rīgas samita praktiskos rezultātus apjautīsim tuvāko mēnešu laikā

(25.05.2015.)

Fakts, ka 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un sešas Austrumu partnerības valstis par spīti frustrācijām Austrumu partnerības Rīgas samitā spēja parakstīt kopīgu deklarāciju, apliecina – mums ir kopīgs mērķis un mēs uz to ejam kopā. Praktiskos samita rezultātus apjautīsim tuvāko mēnešu laikā. To uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne un Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ērikas Kalniņš, pirmdien, 25.maijā, pēc starpparlamentārās sanāksmes Latvijas parlamentā, kurā dalībnieki pulcējās, lai izvērtētu Rīgas samita rezultātus. Sanāksmē piedalās Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas deputāti, kā arī pārstāvji no Gruzijas, Moldovas, Armēnijas un Baltkrievijas parlamentiem. 

Latvijas divu miljonu nācija patlaban ir atbildīga par politiku, kas skar 500 miljonus ES iedzīvotāju, veidošanu, tāpēc mūsu valsts Austrumu partnerības Rīgas samitam gatavojās ļoti atbildīgi, klātesošajiem sacīja L.Čigāne un vienlaikus uzsvēra – Latvija vēsturiskās pieredzes dēļ īpaši labi izprot Austrumu partnerības nozīmi.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja arī uzsvēra, ka partnervalstīm ir jābūt gatavām patiešām praktiski tuvināties Eiropas vērtībām, un atgādināja, ka valstīm, kuras izvēlējušās vieglāko ceļu un par ES dalībvalstīm kļuvušas, izmantojot maldus, nācies par to maksāt augstu cenu.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs vērsa klātesošo Austrumu partnerības valstu parlamentāriešu uzmanību uz informācijas apmaiņas nozīmi. Patlaban daudz tiek runāts par stratēģisko komunikāciju, ar to apzīmējot veidu, kā pretojamies informācijas karam. Arī Austrumu partnerības valstu valdībām iedzīvotājiem ir jāskaidro partnerības ieguvumi un Rīgas samita rezultāti, kā arī reformu nepieciešamība, sacīja O.Ē.Kalniņš.

Tāpat Ārlietu komisijas priekšsēdētājs akcentēja faktu, ka Rīgas samita deklarācijā nav minēta Krievija, kas skaidri norāda – Austrumu partnerība nav vērsta pret šo valsti un šī politika ir tikai par ES un sešu Austrumu partnerības valstu attiecībām.

Noslēgumā O.Ē.Kalniņš uzsvēra – šī ir pirmā, bet ne vienīgā sanāksme, kurā tiek vērtēti Rīgas samita rezultāti, un līdz ar Rīgas samitu nekas nav noslēdzies – tas ir tikai viens solis garā procesā, un mums kopā ir jāvirzās uz priekšu.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā