Saeimā spriež par darba apstākļu uzlabošanu Eiropas uzņēmumos

(30.03.2015.)
VideoGalerija

Saeimā pirmdien, 30.martā, notiek starptautiska konference par darba apstākļu uzlabošanu Eiropas Savienības uzņēmumos. Konferences dalībnieki analizē trešā Eiropas uzņēmumu apsekojuma rezultāti, meklējot uzņēmumiem un to darbiniekiem piemērotus darba organizācijas modeļus. Konferenci Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros organizē Saeimas Sociālo un darba lietu komisija sadarbībā ar Eiropas Dzīves un darba apstākļu uzlabošanas fondu (EUROFOUND).

Atklājot pasākumu, Saeimas sekretāra biedrs Gunārs Kūtris konferences darba programmā izcēla divus aspektus – inovācijas un sociālo dialogu. „Inovācijas ir ļoti svarīgas, lai uzņēmumi veiksmīgi pārvarētu krīzes sekas. Vienlaikus inovācijas ir būtiskas darbavietu pilnveidošanā, lai tās labāk atbilstu mūsdienu realitātei,” pauda Saeimas sekretāra biedrs. Savukārt sociālā dialoga stiprināšanai pašlaik ir būtiska vieta Eiropas Savienības politiskajā dienaskārtībā, uzsvēra G.Kūtris, atzīstot, ka arī Latvijas prezidentūras programmā liela uzmanība ir veltīta sociālā dialoga stiprināšanai Eiropas ekonomiskās pārvaldības procesos un sociālās dimensijas stiprināšanā. 

Savukārt Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, uzrunājot konferences dalībniekus, atzīmēja Eiropas Dzīves un darba apstākļu fonda trīspusējo darbības principu - pārstāvot gan valdības, gan darba devējus, gan darbiniekus, tas nodrošina kvalitatīvu un neitrālu skatījumu, tādējādi piedāvājot vērtīgu situācijas analīzi politikas veidotājiem. 

Jaunākā Eiropas uzņēmumu apsekojuma rezultāti liecina par vairākiem problēmjautājumiem, kas aktuāli arī Latvijā, piemēram, darba laika organizēšana, darba līgumi uz noteiktu laiku, profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas apmaksa, darbnespējas izplatība. Vienlaikus A.Barča darīja zināmu, ka vairāki no Eiropā aktuālajiem jautājumiem Latvijā jau tiek risināti, tostarp, pērn veicot apjomīgus grozījumus Latvijas Darba likumā. 

Trešais Eiropas uzņēmumu apsekojums veikts 2013.gadā, aplūkojot darba organizācijas, cilvēkresursu pārvaldības, tiešās līdzdalības un sociālā dialoga aspektus gandrīz 25000 uzņēmumu visās Eiropas Savienības valstīs. 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt