Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces runa Latvijas Radio kora un kamerorķestra „Sinfonietta Rīga” koncerta Ukrainas Nacionālajā Filharmonijā atklāšanā

(12.02.2015.)

Augsti godātie viesi,

Ekselences,

Ministri,

Dāmas un kungi,

Draugi!


Katras nācijas dzīvē ir liktenīgi brīži, kad tai tiek pievērstas visas pasaules acis. Mierīgākos laikos tautas un valstis var eksistēt gadu desmitiem, un pasaulē neviens par tām īpaši nerunā.

Nācijām un valstīm laiks var tecēt rāmi, bet dažkārt tas traucas kā ātrvilciens. Brīžos, kad notiek šāda laika sablīvēšanās, notikumi risinās ļoti strauji, un pasaule ierauga līdz šim klusi dzīvojušo nāciju. Tad tā kļūst par vienu no Pasaules centriem.

Viens no Pasaules centriem bija Berlīne, kad tur krita Berlīnes mūris, arī Polija Solidarność protestu laikā, tāpat Baltija un mana valsts – Latvija - Dziesmotajā revolūcijā, kad atguvām neatkarību no padomju okupācijas varas. Daudzi no jums, kas šodien sēž zālē, šos laikus atceras. Laiki, kad nācijas virzienā tiek vērstas pasaules acis, pašai nācijai var būt ļoti smagi. Tie pārbauda nācijas gribu, vienotību, uzticību brīvības un pašcieņas ideāliem. Taču tajos ir cerību gaisma. Tas ir arī cerību laiks.

Šobrīd pasaules acis ir pievērstas Ukrainai – Jūsu drosmei, Jūsu alkām pēc brīvības, pēc savas zemes dvēseles un robežu svētuma. Ukrainas tautai šie ir ļoti smagi laiki. Ļaunums ir pacēlis galvu un plosa Ukrainu, bet ikreiz pienāk brīdis, kad par noziedzīgiem nodarījumiem agresoram nākas atbildēt.

Vēsture gan liecina, ka izvairīga nostāja izšķirošos brīžos veicina agresora nesodāmības apziņu. Eiropa pirms Otrā pasaules kara nespēja būt vienota, bet šobrīd Eiropai un Amerikas Savienotajām Valstīm ir iespēja rīkoties izlēmīgi un pareizi. Pārkāpumiem pret cilvēka cieņu un dzīvību nav noilguma, un traģiski, ka tie notiek arī šodienas Eiropā. Tomēr katram vainīgajam – gan izpildītājiem, gan politiskajai varai, kas aiz tiem stāv – reiz būs jāatbild.

Varoņi ir atdevuši savas dzīvības, savu veselību, nevainīgi upuri ir gājuši bojā, zaudējuši pajumti, savu mīļo vietu zem saules, tauta ir dalījusies maizes kumosā un līdzcietībā. Ukraiņu tauta ir atkal pierādījusi savu spēku un cēlumu. Tomēr cerību gaisma nav zudusi. Un Latvija ir kopā ar jums.

Šovakar esam atveduši jums gabaliņu no Latvijas – gandrīz divas brīnišķīgas nākamās stundas pavadīsim klausoties Latvijas Radio kori un kamerorķestri Simfonietta Riga.

Latvija ir kopā ar jums, mūsu acis raugās uz jums!

Slava Ukrainai!

Slava varoņiem! 

Piektdien, 29.martā