I.Mūrniece diskusijā: cilvēcīgas sabiedrības pamatu pamats ir cieņa pret ikvienu cilvēku

(03.12.2014.)
VideoGalerija

Cieņa pret ikvienu cilvēku ir cilvēcīgas sabiedrības pamatu pamats. Ja tas ir stingrs, tad visu sabiedrības locekļu vajadzības tiek uzskatītas par vienlīdz svarīgām. Tad netop absurdi likumi vai noteikumi, netiek izvirzītas neloģiskas prasības un darba devēji nevairās dot darbu cilvēkiem ar atšķirīgām vajadzībām. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 3.decembrī, Saeimā atklājot ikgadējo diskusiju „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti”, kas šogad veltīta cilvēku ar invaliditāti nodarbinātībai. 

Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja atzina — mūsu atjaunotā valsts vēl ir salīdzinoši jauna un sabiedrība joprojām mācās: „No varmācīgā pagātnē sakņotas dzīves, kurā, kā atceramies, neviena cilvēka dzīvību neuzskatīja par vērtību, kur oficiālā līmenī valdīja meli, cinisms un vienaldzība, sabiedrība un arī politiķi joprojām mācās pārtapt par rietumu izpratnē civilizētu jeb cilvēcīgu sabiedrību, kurai nav sveša līdzjūtība, spēja iejusties otra cilvēka situācijā un vajadzības gadījumā sniegt viņam atbalstu”.

„Šajā ziņā mūsu sabiedrībai, uzņēmējiem un valsts, pašvaldību struktūrām vēl ejams gana tāls pilnveides ceļš. Domāju, to mēs visi apzināmies un tas mums savstarpēji ik pa laikam sev ir jāatgādina,” sacīja I.Mūrniece, kā problemātiskās jomas iezīmējot rehabilitāciju, finansiālo stāvokli, darba iespējas, izglītības ieguvi, vides pieejamību un sociālo iesaisti. 

Saeimas priekšsēdētāja arī pateicās organizācijām, kas apvieno cilvēkus ar invaliditāti, par organizētību un nenogurstošu aktivitāti, pateicoties kurai, attieksme pret cilvēkiem ar īpašām vajadzībām Latvijas sabiedrībā ir mainījusies uz labo pusi un sabiedrība ir kļuvusi izprotošāka.

Diskusijas atklāšanā uzrunājot klātesošos, Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO valdes priekšsēdētāja Gunta Anča uzsvēra – Eiropas izaugsmes stratēģijas 2020 plānu nodarbinātības jomā nevarēs izpildīt, ja darba tirgū netiks iesaistīti cilvēki ar invaliditāti. Latvijai vēl ir daudz darāma likumdošanas jomā, lai ieviestu tādus mehānismus cilvēku ar invaliditāti nodarbinātībai, kas jau veiksmīgi darbojas citās Eiropas valstīs. 

Ikgadējas diskusijas cilvēku ar invaliditāti atbalstam parlamentā tiek rīkotas kopš 2010.gada. 

3.decembris par Starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti tika pasludināts ANO Ģenerālās Asamblejas sēdē 1992.gadā. Šīs dienas mērķis ir palielināt informētību un izpratni par invaliditātes jautājumiem, kā arī mobilizēt praktisku atbalstu cilvēkiem ar invaliditāti.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde