Aizsardzības komisijas deputāti pateicas mūsu karavīriem par profesionālu un pašaizliedzīgu pienākumu pildīšanu

(30.06.2014.)
Galerija

„To, ko dara mūsu valsts karavīri, nevar novērtēt par zemu. Latvijas karavīri savus pienākumus pilda atbildīgi un profesionāli. Paldies viņiem par darbu un arī izturību, gan dienējot konflikta zonās, tostarp daudzus gadus Afganistānā, gan pildot savus ikdienas pienākumus tepat Latvijā.” To uzsvēra Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis pirmdien, 30.jūnijā, komisijas deputātiem izbraukuma sēdē Ādažos pārrunājot ar karavīriem misijas gaitu Afganistānā.

Ņemot vērā, ka mūsu karavīru misija Afganistānā ilga vienpadsmit gadus, komisijas priekšsēdētājs tiem karavīriem, kuri vairākkārt pildījuši dienesta pienākumus šajā valstī, jautāja, vai Afganistānas reģionā ir redzama attīstība uz labo pusi. Viens no karavīriem atbildēja, ka tur redzams liels progress, taču vēl 10 līdz 15 gadus šajā valstī būs nepieciešama ārēja palīdzība.

Aizsardzības komisijas deputāti interesējās par karavīru pēcmisijas rehabilitācijas kvalitāti, kā arī karavīru atlasi šādām starptautiskajām operācijām. Tāpat deputāti karavīriem vaicāja par ekipējuma pietiekamību misijas laikā un ikdienas darbā Latvijā, kā arī to, vai pašiem karavīriem ir sajūta, ka viņus mūsu valsts sabiedrība atbalsta.

Karavīri deputātiem sacīja, ka rehabilitācija pēc misijas Afganistānā tiek sniegta profesionāli, taču būtu nepieciešams vairāk procedūru, kā arī vajadzētu piesaistīt, piemēram, fizioterapeitu konkrētām vienībām, lai dienesta pienākumu pildīšanas laikā izvairītos no nopietnām traumām.

Tāpat karavīri Aizsardzības komisijas deputātus informēja par Latvijas kontingenta izvietojumu un ekipējumu, kā arī svarīgākajiem notikumiem un paveiktajiem uzdevumiem Afganistānas misijas laikā.

Aizsardzības komisijas deputāti pērn maijā apmeklēja Afganistānā dienošos Latvijas kontingenta karavīrus, iepazīstoties ar viņu sadzīves apstākļiem un ikdienas darbu.

Latvija kā NATO dalībvalsts Starptautisko drošības atbalsta spēku misijā Afganistānā iesaistījās 2003.gada februāra beigās, kad uz šo valsti devās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mediķu vienība astoņu karavīru sastāvā.

Kopumā misijā Afganistānā 11 gadu laikā dienesta pienākumus pildījuši ap 3000 Latvijas karavīru.

Fotogrāfijas no tikšanās ar karavīriem: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157645434624012/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 





Saeimas Preses dienests

Svētdien, 19.maijā