Solvita Āboltiņa diskusijā Saeimā: parlaments ir piemērotākā platforma diskusijām par atbalstu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

(03.12.2013.)
VideoGalerija

Ir ļoti svarīgi, ka diskusijas par atbalstu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām notiek tieši parlamentā. Cieša sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām ir neatsverama pilnvērtīgam un produktīvam Saeimas darbam. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, otrdien, 3.decembrī, Saeimas namā atklājot diskusiju „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti” un tādējādi apliecinot, ka parlaments šādām diskusijām ir allaž atvērts. Tieši šodien tiek atzīmēta Starptautiskā diena cilvēkiem ar invaliditāti.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka šīsdienas diskusijas galvenais uzdevums ir gan Saeimas, gan valdības pārstāvjiem, gan arī cilvēkus ar īpašām vajadzībām pārstāvošajām organizācijām vērtēt kopīgi paveikto un vēl darāmo atvērtas un iekļaujošas sabiedrības veidošanā.

„Zinātnes un tehnoloģiju attīstība ik brīdi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām paver aizvien plašākas iespējas pilnvērtīgi iekļauties sabiedrībā. Tāpēc ir būtiski sēsties pie sarunu galda cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un valsts līmeņa lēmumu pieņēmējiem, jo tikai kopā varam panākt, lai lēmumi būtu vērsti uz reālo vajadzību apmierināšanu,” sacīja S.Āboltiņa un vienlaikus uzsvēra – mūsu kopīgs uzdevums ir veidot cilvēku ar īpašām vajadzībām dzīvi iespējami vieglāku un pietuvinātu to cilvēku dzīvei, kurus nav skārusi nelaime un kuriem nav invaliditātes.

„Lai cik dažādi mēs katrs būtu, sabiedrībā dalījums nepastāv. Mēs esam viena Latvijas tauta, un mums citam citu ir jāatbalsta, lai ikviens justos piederīgs, iesaistīts un pārliecināts, ka tieši mūsu valsts ir vislabākā,” klātesošajiem teica S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja savā uzrunā, citējot amerikāņu rakstnieci Helēnu Kelleri, kura, būdama neredzīga un nedzirdīga un vienlaikus aktīva cilvēktiesību aizstāve, savas dzīves laikā sarakstījusi 12 grāmatas, norādīja, ka „raksturu nenorūda miers un klusums. Vienīgi pārbaudījumi un pieredze stiprina dvēseli, atver acis, iedvesmo sasniegumiem un nodrošina panākumus”.

Šīgada diskusijas centrālais jautājums ir pirmā ziņojuma projekts Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Personu ar invaliditāti tiesību komitejai par to, ko Latvija paveikusi un kā tiek pildīts ANO Konvencijā par personu ar invaliditāti noteiktais šo cilvēku tiesību īstenošanā. Diskusijā vērtēs, kas šo divu gadu laikā paveikts un kādi būs atbildīgo institūciju tālākie soļi invaliditātes politikas jomā.

Diskusija „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti” Latvijas parlamentā notiek jau ceturto gadu.


Fotogrāfijas no konferences atklāšanas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157638312746023/
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt