Āboltiņa: Latvijas panākumu atslēga ir izglītoti cilvēki

(13.10.2012.)
Galerija

„Kvalitatīvā izglītības procesā gūtās zināšanas ir atslēga, kas atver arvien jaunas durvis, tā ir bagātība, kuru mums neviens nekad nevar atņemt. Latvijas veiksmes ceļš ir izglītoti cilvēki.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) 150 gadu jubilejai veltītajā svinīgajā sēdē uzrunājot tās mācībspēkus, studentus un augstskolas absolventus.

S.Āboltiņa apsveikuma runā uzsvēra, ka RTU ir uzticams un stabils ceļabiedrs kopīgā mērķa sasniegšanā: „Lai mēs spētu turpināt savu attīstību, ir jāveicina jaunos cilvēkos vēlme izvēlēties studēt tehnoloģijas un tehniskās zinātnes. Latvijas tautsaimniecībai ir nepieciešami izcili tehniskie prāti, un Rīgas Tehniskā universitāte kā vienīgā daudznozaru tehniskā universitāte Latvijā ir devusi būtisku ieguldījumu jauno profesionāļu sagatavošanā.”

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka savulaik Rīgas Politehnikuma absolventu atstāto mantojumu mēs redzam vēl šodien. „Šīs augstskolas sagatavotie arhitekti veidoja un veido Rīgas un citu Latvijas pilsētu seju, radot sava laikmeta zīmes. Īpaši vēlos izcelt universitātes absolventu – izcilo arhitektu Eiženu Laubi, kurš pārprojektējis tagadējo Saeimas namu pēc ugunsgrēka 1921.gadā,” sacīja S.Āboltiņa.

Tāpat S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka mūsdienās RTU Arhitektūras fakultāte izlolojusi neskaitāmus starptautisku atzinību guvušus Latvijas arhitektus, kas spoži nes mūsu valsts vārdu pasaulē. Arī Būvniecības, Enerģētikas, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas, kā arī pārējo fakultāšu absolventi ar zinātniskajiem un profesionālajiem sasniegumiem stiprina Latvijas valsts izaugsmi, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

„Latviešu dzejnieks un politiķis Kārlis Skalbe ir teicis šādus vārdus: „Reiz mūsu tautā bija liela instinktīva dziņa radīt sev inteliģenci, garīgos vadoņus. Šī dziņa bij pareiza. Tauta, kurai nav savas inteliģences, var tikai kalpot. Šī dziņa uz augstāku izglītību bij dziņa uz pašnoteikšanos un brīvību”,” uzsvēra S.Āboltiņa, klātesošajiem raksturojot Rīgas Politehnikuma dibināšanas laiku. „Šiem vārdiem universitātes jubilejas noskaņā ir īpaša nozīme un spēks, jo mazai tautai un valstij, kurai nepieder plašas zemes vai lielas dabas bagātības, zināšanas ir vērtīgākais resurss, lai sasniegtu attīstīto valstu dzīves kvalitāti,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa, sveicot RTU tās pastāvēšanas 150 gadu jubilejā, īpašu atzinību veltīja tās mācībspēkiem, kas veltījuši savu laiku un enerģiju jauno speciālistu sagatavošanā un nav lieguši padomu tādās gudrībās, kas nav iekļautas ne akadēmiskajā, ne praktiskajā teorijā. „Esmu pārliecināta, ka jūsu zināšanas un pieredze daudziem studentiem ir kalpojusi par iedvesmas avotu,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Savukārt universitātes studentiem S.Āboltiņa vēlēja neapstāties pie sasniegtā, bet neatlaidīgi un ar pārliecību turpināt tuvināties izvirzītajiem mērķiem.

„No sirds vēlu jūsu augstskolai panākumus, veiksmi un izdošanos turpmākajā darbā, lai Rīgas Tehniskās universitātes vārds arī turpmāk plaši skanētu Latvijā un pasaulē!” nozīmīgajā universitātes jubilejā mācībspēkiem, studentiem un augstskolas absolventiem vēlēja Saeimas priekšsēdētāja.

 

Fotogrāfijas pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631760036692/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 13.maijā