Budžeta komisija uzsāk darbu pie 2013.gada valsts budžeta projekta

(09.10.2012.)
Galerija

Zināmā mērā šis ir arī neparasts budžets, jo pirmo reizi kopā ar to Saeimā ir iesniegts arī turpmāko triju gadu budžeta ietvars, pauda Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs, otrdien, 9.oktobrī, atklājot budžeta izskatīšanas procesu Saeimā. Komisijas sēdē piedalījās arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

„Organizējot budžeta projekta izskatīšanu, esam plānojuši komisijā uzklausīt nozaru ministriju, kā arī neatkarīgo iestāžu pārstāvjus par paredzēto finansējumu. Tāpat, lai budžeta izskatīšana Saeimā noritētu raiti un kvalitatīvi, esam sagatavojuši Saeimas lēmuma projektu par kārtību, kādā noformējami un iesniedzami priekšlikumi likumprojekta otrajam lasījumam,” informēja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

„Šogad Saeimā gadskārtējais valsts budžeta projekts pirmo reizi iesniegts kopā ar budžeta ietvara likumprojektu nākamajiem trim gadiem, kas turpmāk nodrošinās reālu vidēja termiņa budžeta plānošanu. Tas ir apstiprinājums mūsu valsts finansiālajai neatkarībai, jo pirmo reizi pēdējo četru gadu laikā budžets ir sagatavots bez tiešas starptautisko aizdevēju līdzdalības. Taču, lai turpmākajos gados Latvija nepārmaksātu procentos par starptautiskā aizdevuma pārfinansēšanu, ir nepieciešama stingra fiskālā disciplīna,” šodienas komisijas sēdē deputātiem uzsvēra Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Nākamā gada valsts budžetā kā prioritātes ir noteikta ekonomikas attīstība, demogrāfiskās situācijas uzlabošana un atalgojuma palielināšana noteiktām sabiedriskajā sektorā strādājošo kategorijām. Tāpat finansējums paredzēts, lai sagatavotos vairākiem būtiskiem notikumiem – Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē 2015.gadā, Rīgai kā Eiropas kultūras galvaspilsētai 2014.gadā, Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem, Baltijas studentu dziesmu un deju svētku „Gaudeamus”, Skolēnu dziesmu un deju svētkiem, kā arī citiem pasākumiem.

Demogrāfiskās situācijas uzlabošanai finanšu līdzekļi paredzēti vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu palielināšanai, valsts veikto sociālās apdrošināšanas iemaksu dubultošanai par personām, kas kopj bērnu. Papildu pabalsts paredzēts ģimenēm bērna pieskatīšanai, paredzēts finansēt mātes un bērna veselības programmu, uzsākt valsts atbalstu mākslīgajai apaugļošanai, kā arī īstenot citus pasākumus.

Atalgojumu nākamgad paredzēts palielināt vispārizglītojošo un kultūrizglītības iestāžu pedagogiem, policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, Ieslodzījuma vietu pārvaldē strādājošajiem, tiesu darbiniekiem, sociālās aprūpes centru darbiniekiem.

Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi 2013.gadā plānoti 4,7, bet izdevumi – 4,8 miljardu latu apmērā. Budžeta deficīts nākamgad paredzēts 1,4 procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta, informēja Finanšu ministrijas pārstāvji.

„Budžeta komisija organizēs vairākas komisijas sēdes, lai detalizēti iepazītos ar 2013.gada valsts budžeta projektu, budžeta ietvara projektu un pārējiem 30 likumprojektiem, kas saistīti ar budžetu. Projektu pirmajā lasījumā Saeimā plānots izskatīt 22.oktobrī, priekšlikumus otrajam lasījumam aicināsim iesniegt līdz 25.oktobrim, bet galīgajā lasījumā budžetu Saeimā paredzēts pieņemt 15.novembrī,” informēja komisijas priekšsēdētājs J.Reirs.  



Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 13.maijā
13:50  Saeimas Prezidija sēde