Āboltiņa vēstniekiem: Latvijas prezidentūra ES būs viens no valstiski svarīgākajiem izaicinājumiem

(31.07.2012.)
VideoGalerija

Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē 2015.gadā būs viens no valstiski svarīgākajiem izaicinājumiem tuvākajā perspektīvā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa otrdien, 31.jūlijā, Saeimas namā tiekoties ar Latvijas diplomātisko misiju vadītājiem.

„Latvijas prezidentūrai jābūt gudrai prezidentūrai, mūsu prioritāšu klāstam jābūt kompaktam un konkrētam, vienlaikus nodrošinot nacionālo un Eiropas Savienības interešu sabalansētību. Mums ir jādomā par savām prioritātēm, taču prezidentūra nevar būt veiksmīga, ja tā nedod ieguldījumu vispārējā Eiropas Savienības attīstībā un nenostiprina to globāli,” uzsvēra S.Āboltiņa, norādot, ka šī gada aprīlī Saeimā uz pirmo sēdi sanāca ES prezidentūras parlamentārās dimensijas plānošanas komiteja.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka parlamenta loma attiecībā uz ES prezidentūru var būt daudz brīvāka un radošāka, tāpēc Saeima jau organizējusi virkni diskusiju par prezidentūras prioritātēm. „Faktiski ir radīts pamats stratēģiskam debašu forumam, kurā ne tikai apmainīties ar skatījumiem par prezidentūru, bet arī veidot daudz plašāku domu par Eiropas Savienības nākotni un Latvijas vietu tajā,” teica S.Āboltiņa.

Pārrunājot ar mūsu valsts vēstniekiem sadarbību ārpolitikas veidošanā un īstenošanā, S.Āboltiņa norādīja, ka maza valsts ar ierobežotiem resursiem spēj padarīt lielus darbus, un Latvija to ir pierādījusi jau vairākkārt. „Dodoties ārvalstu vizītēs un apmeklējot vēstniecības, esmu piedzīvojusi, cik ierobežotos resursos mūsu diplomāti spēj nodrošināt ne tikai diplomātisko misiju pamatfunkcijas, bet arī − olimpiskajā terminoloģijā runājot − panākt „uzvaras” mūsu valstij. Kopīgiem spēkiem mēs varam sasniegt arī tādus rezultātus kā Nila Muižnieka ievēlēšana par Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāru, Čikāgas samits, nesenā Hilarijas Klintones vizīte,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa pateicās vēstniekiem par līdzšinējo sadarbību un ieguldījumu Latvijas interešu aizstāvībā un atgādināja, ka šī ir otrā Saeimā rīkotā tikšanās, lai neformālā gaisotnē satiktos, apspriestu un stiprinātu kopīgos nākotnes plānus.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka šajā pusgadā arī Saeimas namā daudz uzmanības ir veltīts ārpolitiskajiem jautājumiem − notikusi gan diskusija ar nevalstisko organizāciju un ārlietu ekspertu dalību, gan vairākas ārlietu debates, kas kļuvušas par vienu no nozīmīgākajiem notikumiem valsts ārpolitiskajā dienaskārtībā.

Ar ārvalstīs strādājošajiem Latvijas diplomātisko misiju vadītājiem tikās arī Saeimas Ārlietu un Eiropas lietu komisiju deputāti, kā arī parlamenta frakciju un komisiju vadība.  

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157630836970704/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde