Saeima ratificē ES fiskālās disciplīnas līgumu

(31.05.2012.)

Saeima ceturtdien, 31.maijā, otrajā galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, ar kuru Latvija ratificē tā dēvēto Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas līgumu. Par līguma ratifikāciju balsoja 67 deputāti, pret bija 29, bet viens atturējās. Latvija ir to sešuES dalībvalstu vidū, kuras parlaments atbalstījis fiskālās disciplīnas līguma ratifikāciju.

“Nodrošinot fiskālās disciplīnas līguma ratifikāciju Latvijas parlamentā, mūsu valsts spērusi būtisku soli, lai turpmāk būtu Eiropas Savienības kodolā, kas vēlas veicināt bloka ekonomisko izaugsmi un globālo konkurētspēju. Jau līdz šim Latvija sekmīgi pierādījusi, ka ar atbildīgu fiskālo politiku iespējams pārvarēt krīzi un atgriezties pie izaugsmes. Tomēr arī turpmākajos gados, nodrošinot Latvijai aktuālo ekonomisko izrāvienu, atbildīga fiskālā politika būs mūsu valsts politikas dienaskārtības centrā,” norāda Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Līguma par stabilitāti, koordināciju un pārvaldību ekonomiskajā un monetārajā savienībā ratifikācijai Saeimā bija nepieciešams divu trešdaļu klātesošo deputātu balsu vairākums Saeimas sēdē, kurā piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas locekļu. Šāda konstitucionālā balsu vairākuma balsošanas procedūra saskaņā ar Satversmes 68.panta otro daļu piemērojama, ratificējot starptautiskos līgumus, kuros starptautiskām institūcijām tiek deleģēta daļa no valsts institūciju kompetences.

Līgums paredz stiprināt fiskālo disciplīnu un uzlabot ekonomisko pārvaldību gan eirozonā, gan tajās ES dalībvalstīs, kas izvēlēsies piemērot daļu līguma, neesot eirozonā. Līguma mērķis ir atturēt dalībvalstis no pārmērīga budžeta deficīta un valsts parāda veidošanas. Dalībvalstis apņemas nodrošināt, ka to budžeti ir līdzsvarā vai ar pārpalikumu, deficītam nepārsniedzot trīs procentus no valsts iekšzemes kopprodukta.

Fiskālās disciplīnas pārkāpumus konstatēs Eiropas Komisija, bet uzsākt pārkāpuma procedūru ES Tiesā pret konkrētu pārkāpušo dalībvalsti varēs jebkura no dalībvalstīm. Ja fiskālo disciplīnu pārkāpusī valsts nepakļausies Tiesas spriedumam, tai atkārtotā spriedumā varēs piespriest lietas apstākļiem atbilstošu naudas sodu līdz pat 0,1 procentam no iekšzemes kopprodukta.

Bez Latvijas fiskālās disciplīnas līgumu ratificējušas vēl piecas ES dalībvalstis – Grieķija pilnībā pabeigusi ratifikācijas procesu, bet Portugālē, Slovēnijā, Rumānijā un Dānijā līgumu atbalstījuši parlamenti. Savukārt Īrijā 31.maijā par līgumu tiek rīkots referendums. Lai jaunais līgums stātos spēkā, tas jāratificē vismaz 12 eirozonas valstīs.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 28.aprīlī