Solvita Āboltiņa: sabiedrības interesēs ir nodrošināt tiesu saprātīgos termiņos

(25.05.2012.)
VideoGalerija

„Tiesu varas neatkarība nav privilēģija, kas tiek piešķirta pašu tiesu interesēs, bet gan sabiedrības interesēs, lai nodrošinātu neatkarīgu tiesu saprātīgos termiņos,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa piektdien, 25.maijā, atklājot Saeimā konferenci „Taisnīga tiesa ir savlaicīga tiesa: kā novērst tiesu sēžu atlikšanu”. S.Āboltiņa norādīja, ka ikdienā arī tiesu darbu sabiedrība vērtē un kritizē, tāpēc likumdevēja pienākums un atbildība ir atbilstoši reaģēt un meklēt risinājumus nozares samilzušajām problēmām.

„Ilgstošie tiesvedību procesi visbiežāk ir saistīti tieši ar sistemātisku un nesamērīgi biežu tiesu sēžu atlikšanu, visdažādāko iemeslu dēļ, un konkrēti šis aspekts arī ir visbūtiskākais, kuram šodien meklēsim iespējami efektīvākos risinājumus. Esmu pārliecināta, ka šodien mūsu galvenais uzdevums ir kopīgi meklēt un spēt vienoties par iespējamiem risinājumiem, ne tik daudz meklēt cēloņus, iemeslus un vainīgos. Tikai tad, ja mēs kopīgi katrs savā jomā centīsimies atrast pilnveidojamās un uzlabojamās lietas, rezultāts būs efektīvs un noturīgs,” klātesošajiem atzina S.Āboltiņa, pieminot jau izdarītos uzlabojumus tiesu noslodzes izlīdzināšanā un tiesu procesu paātrināšanā. 

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Saeimā jautājums par lietu izskatīšanu saprātīgos termiņos jau ilgāku laiku ir bijis aktuāls, taču tas nav tikai ar likuma grozījumiem novēršams. „Šī jautājuma risinājums bieži vien meklējams ne tik daudz normatīvo aktu pilnveidē vai procesuālo jautājumu sakārtošanā, kā visu iesaistīto pušu attieksmē un tiesiskajā apziņā,” atzīmēja S.Āboltiņa.

Uzrunājot klātesošos, Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs norādīja, ka sabiedrība tiesu varu vērtē ne tikai pēc pieņemtajiem spriedumiem, bet arī pēc tās darba efektivitātes. „Būtiski samazinot tiesu procesu ilgumu, mēs panāksim cilvēku pārliecību, ka tiesas ir neatkarīgas un darbojas, lai sapratīgā laikā spriestu taisnīgu tiesu,” atzina A.Loskutovs.

Savukārt tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš konferences atklāšanā sacīja, ka lietu skaits tiesās strauji pieauga ekonomiskās krīzes apstākļos, bet pašlaik ir vērojams samazinājums, tomēr, neskatoties uz jau esošajiem uzlabojumiem, svarīga ir arī visu tiesu varai piederīgo personu attieksmes maiņai.

Saeimā konferencē piektdien, 25.maijā, deputāti, ministri, tiesneši, tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji, eksperti un advokāti diskutē par tiesas sēžu negodprātīgas kavēšanas izskaušanu.

Video ieraksts



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 2.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 2.maija kārtējā sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 2.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem