Āboltiņa ar Vācijas vēstnieku pārrunā abu valstu attiecības un sadarbības projektus

(22.05.2012.)
VideoGalerija

Latvijas un Vācijas attiecības ir labas un aktīvas visos līmeņos, un mūsu valsts ir ieinteresēta arī turpmākā ciešā sadarbībā. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa apliecināja, otrdien, 22.maijā, Saeimas namā tiekoties ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Klausu Burkhardu (Klaus Burkhardt), kurš bija ieradies atvadu vizītē.

Pārrunājot abu parlamentu sadarbību, vēstnieks apliecināja, ka rudenī Saeimu plāno apmeklēt Bundestāga Vācijas-Baltijas sadarbības grupas deputāti. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra nepieciešamību padziļināt sadarbību arī likumdošanas komisiju līmenī, tādējādi veicinot nepastarpinātu kontaktu veidošanos starp abu parlamentu deputātiem. Savukārt K.Burkhards aicināja veidot ciešāku sadarbību ar Vācijas federālajām zemēm, kuru kompetencē ir plašs jautājumu loks. Kā veiksmīgu piemēru izglītībā vēstnieks minēja sadarbību starp Latvijas Universitāti un Freiburgas universitāti. 

S.Āboltiņa atzina, ka veiksmīgs sadarbības aspekts ir abu valstu aktīvā iesaistīšanās starptautiskajā parlamentu stipendiju programmā, kuras ietvaros Bundestāgs uzņēmis jau vairāk nekā 50 jauniešu no Latvijas. Latvija atbildes programmu ir uzsākusi 2010.gadā, un arī šoruden Saeimā stažēsies divi vācu studenti.

Atskatoties uz savas darbības laikā paveikto, vēstnieks uzsvēra darbu pie vācu valodas popularizēšanas un apguves veicināšanas sadarbībā ar Austrijas un Šveices vēstniecībām. Kā zīmīgu notikumu abu valstu attiecībās amatpersonas minēja arī 2010.gada septembrī notikušo Vācijas kancleres Angelas Merkeles (Angela Merkel) vizīti Latvijā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī iespējamā Vācijas ārlietu ministra Gido Vestervelles (Guido Westervelle) vizīte Rīgā šī gada rudenī, kas mūsu galvaspilsētā varētu pulcēt visu trīs Baltijas valstu ārlietu ministrus.

K.Burkhards Vācijas vēstnieka amatā Latvijā strādā kopš 2010.gada augusta un amatu atstās saistībā ar pensionēšanos.


Video no tikšanās pieejams:
https://www.youtube.com/watch?v=C2ERyz0wWtc&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ&index=1&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde