Solvita Āboltiņa: parlamenta un NVO kopīgie sasniegumi ir pierādījums stabilai un pastāvīgai sadarbībai

(14.05.2012.)
VideoGalerija

„Nevalstiskās organizācijas parlamentā nav tikai viesi – tā ir aktīva sabiedrības daļa, kas piedalās, iesaistās, diskutē un palīdz kopīgi pieņemt lēmumus. Kopīgi padarītais un sasniegtais ir pierādījums tam, ka pilsoniskās sabiedrības nozīme pieaug un mūsu sadarbība ir stabila un pastāvīga,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pirmdien, 14.maijā, atklājot Saeimas un NVO forumu „Stabilitāte.Partnerība.Attīstība.”

„Parlaments ir tā vieta, kur deputātiem, ekspertiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem sanākt kopā, un šī vēlme sadarboties ir abpusēja,” akcentēja S.Āboltiņa, informējot klātesošos par iepriekšējā gada laikā kopīgi paveikto. Piemēram, aktīvu diskusiju rezultātā Saeima pieņēma izmaiņas Kārtības rullī nosakot, ka vismaz desmit tūkstoši pilsoņu, kas sasnieguši 16 gadu vecumu, var iesniegt Saeimai likumdošanas iniciatīvu arī elektroniski. Parlamentā notikušas arī diskusijas par fiskālo disciplīnu un godīgas uzņēmējdarbības vidi, demogrāfisko situāciju, aktīvu novecošanu un pilsonību, tāpat Saeimā aktualizēts jautājums par cilvēku ar īpašām vajadzībām iespējām pilnvērtīgi iekļauties sabiedrības dzīvē.

„Tā ir liela laime, ka Latviju dibinājuši dažādu tautību cilvēki, kuri ir lojāli mūsu valstij un ir neatņemama tās sastāvdaļa. Ir svarīgi panākt, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs neatkarīgi no tautības, rases, dzimuma vai vecuma justos līdzvērtīgs, tāpēc viena no šī gada foruma tēmām veltīta sabiedrības saliedētības un līdzdalības veicināšanas jautājumiem,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

„Latvijai stāv priekšā lielākais ārpolitikas izaicinājums kopš iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO, kad Latvija 2015.gadā kļūs par Eiropas Savienības prezidējošo valsti - uz šo jautājumu tiks likts uzsvars Eiropas lietu un ārlietu diskusiju sadaļā,” klātesošo uzmanību vērsa S.Āboltiņa. „Prezidentūras laikā Latvijai būs pievērsta visas Eiropas un pasaules valstu uzmanība – tā būs mūsu iespēja pierādīt, ka varam tikt sadzirdēti, parādīt savas ambīcijas, savu kultūru un izvirzīt ekonomikas attīstībai svarīgus jautājumus.”

„Ekonomikas izrāvienu mēs spējam panākt tikai kopīgi, tādēļ tradicionāli šajā forumā ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem diskutēsim arī par ekonomikas attīstības un izaugsmes veicināšanu,” uzsvēra S.Āboltiņa, vienlaikus paužot gandarījumu par akadēmisko aprindu pārstāvju dalību diskusijās, kas Saeimas un NVO dialogu padara arvien kvalitatīvāku.

Kopš Saeima 2006.gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un nevalstisko organizāciju sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju. Šis ir jau sestais Saeimas un NVO forums.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157629720967344/with/7194783020/
Foruma atklāšanas video ieraksts: https://www.youtube.com/watch?v=mTWHX6Ei4BU

Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 7.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Edmunda Cepurīša tikšanās ar Ungārijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. György Urkuti
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
11:00  Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forums
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēde