Ināra Mūrniece: strādājam plecu pie pleca ar nozaru profesionāļiem

(10.04.2012.)
VideoGalerija

Ziemas sesijā Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lielu uzmanību veltīja mediju jautājumiem. Viens no tiem bija sekmīgi noslēgusies Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) ievēlēšana. „Lai izvairītos no politisko kuluāru principa padomes veidošanā, pirmo reizi NEPLP locekļa amata kandidātus drīkstēja virzīt vienīgi nevalstiskās organizācijas un profesionāļu apvienības,” atskatoties uz pēdējos trīs mēnešos paveikto, uzsver Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Saeima jaunajā padomes sastāvā ievēlēja Aināru Dimantu, Aiju Dulevsku, Gintu Grūbi, Daini Mjartānu un Ivaru Zviedri.

„Komisija ir atbildīgi strādājusi arī pie grozījumiem Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā – esam uzklausījuši virkni atbildīgo institūciju, televīziju pārstāvjus, mediju profesionāļus un NEPLP, ar kuru kopā ir tapušas aprises jaunajiem grozījumiem. To mērķis ir palīdzēt nacionālajiem komerckanāliem joprojām saglabāt vietu bezmaksas TV apraidē,” norāda I.Mūrniece.

Komisijas deputāti ar nozares nevalstiskajām organizācijām un ministrijām diskutēja arī par Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu (Anti-Counterfeiting Trade Agreement/ACTA) no cilvēktiesību un interneta lietotāju interešu aspekta. „Komisija nolēma, ka ir rūpīgi jāseko līdzi šī jautājuma attīstībai citās valstīs, un lūdzām valdībai turpināt šo jautājumu skaidrot sabiedrībai,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja.

Cilvēktiesību komisija uzklausīja arī Krievijas cilvēktiesību aktīvistus Valēriju Novodvorsku un Konstantīnu Borovjovu. „Šī bija nozīmīga tikšanās – mums bija iespēja uzklausīt un, uzņemot Saeimā, izrādīt godu cilvēkiem, kas praksē ar savu darbību patiešām nežēlojot sevi iestājas par cēlo cilvēktiesību jēdzienu un tā aizstāvību,” norāda I.Mūrniece.

Ziemas sesijā komisija sāka strādāt arī pie grozījumiem Repatriācijas likumā. Ināra Mūrniece akcentē, ka komisija uzsākusi jaunu darba praksi, nodrošinot deputātiem iespēju sniegt savu ieskatu un vērtējumu par likuma grozījumiem jau to izstrādes gaitā – komisija aicināja likuma izstrādātājus – Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāvjus – iepazīstināt deputātus ar darbu pie Repatriācijas likuma grozījumiem.

Par mediju nozari atbildīgās Saeimas komisijas priekšsēdētāja arī aicina tiesībsargājošās iestādes ar vislielāko uzmanību izmeklēt uzbrukumu žurnālistam Leonīdam Jākobsonam, uzsverot, ka vardarbība pret žurnālistu demokrātiskā sabiedrībā var tikt traktēta kā vēršanās pret preses brīvību. „Latvijas valstij nepārprotami jādemonstrē, ka tā aizsargā ne tikai savu pilsoņu veselību un dzīvību, bet arīdzan tiesības brīvi iegūt un izplatīt informāciju, kā arī tiesības uz viedokļu dažādību,” uzsver I.Mūrniece.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā strādā 9 deputāti.

Pilns video intervijas ieraksts ar Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci pieejams šeit: https://www.youtube.com/watch?v=Cf-56evgAvc&context=C4c434e8ADvjVQa1PpcFOm0CDMFABv3JipOdsD_9SMpE_rGgzCfk4

Izmantojot video, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī