Saeimas komisija atzinīgi novērtē progresu Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvniecībā

(06.12.2011.)
VideoGalerija

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti otrdien, 6.decembrī, apmeklējot Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) topošās ēkas būvlaukumu, atzinīgi novērtēja progresu, kas panākts Gaismas pils projekta realizācijā.

Kopš šī gada aprīļa, kad komisija klātienē apskatīja šo jaunceltni, būvdarbi ievērojami pavirzījušies uz priekšu, tādējādi būtiski pietuvinot brīdi, kad lasītāji varēs vērt jaunās bibliotēkas durvis, secināja komisija.

Deputāti noskaidroja, ka tieši patlaban notiek ēkas pieslēgšana ārējiem siltumtīkliem un par 90 procentiem pabeigts darbs pie inženiertehnisko komunikāciju izbūves. Pēc šo darbu pabeigšanas sāksies ēkas iekšējā apdare, lai jau 2012.gada 18.novembrī varētu notikt svinīgā ēkas atklāšana.

Patlaban LNB ir izvietota sešās ēkās un liels izaicinājums būs organizēt grāmatu krājumu un darbinieku pārvākšanās loģistiku. LNB direktors Andris Vilks informēja, ka pārvākšanās tiks organizētā tā, lai bibliotēku nevienā brīdī neslēgtu. 2013.gada martā un aprīlī jaunajā ēkā varētu tikt atvērtas pirmās lasītavas, savukārt līdz septembrim iekārtošanos pabeigt pilnībā. Gaismas pilī mājvietu radīs arī Dainu skapis, kas ir mūsu nacionālā vērtība, kas iekļauta arī UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” sarakstā.

2014.gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu un jaunajā bibliotēkā jau ieplānoti daudzi ar to saistīti pasākumi, teica kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende. Savukārt 2015.gadā, Latvijai uzņemoties Eiropas Savienības prezidējošās valsts pienākumus, tieši LNB kļūs par centrālo norises vietu, jo šeit plānots izvietot tik lielu apaļo galdu, lai vietas pietiktu 27 valstu delegācijām.

Gaismas pils saturs tiek veidots, lai tā kļūtu par pasaules zinātnes un radošuma centru, raksturoja kultūras ministre. Bibliotēka plāno īstenot mūsdienīgu un savā ziņā drosmīgu pieeju – plānots nodrošināt pakalpojumu pieejamību 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā, 350 tūkstošus grāmatu lasītavās izvietot brīvi pieejamā veidā, lai apmeklētājiem nebūtu jāgaida to atnešana.

Komisijas sekretāre Inga Vanaga (ZRP) taujāja par plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, ka bibliotēkas iekārtošanā plānots izmantot dārgas un no ārvalstīm ievestas mēbeles un citus materiālus. LNB pārstāvji skaidroja, ka iespēju robežās tiks iesaistīti Latvijas uzņēmēji.

Bibliotēkas krājumi aizņems tikai septīto daļu no kopējās ēkas platības. To plānots panākt, iebūvējot kompaktus un uz sliedēm pārvietojamus grāmatu plauktus. Atbildot uz deputātes Janīnas Kursītes-Pakules (Vienotība) jautājumu, LNB direktors skaidroja, ka patlaban krājumos ir četri miljoni vienību, taču ēkas kapacitāte ļaus uzglabāt līdz pat sešiem miljoniem vienību, tādējādi krātuves ietilpības rezerve ir 25 gadiem.

Savukārt deputāts Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) interesējās, kā plānots atrisināt stāvvietu un bērnu pieskatīšanas jautājumus. LNB pārstāvji skaidroja, ka vieta automašīnu novietošanai ir paredzēta, taču pirmajā infrastruktūras kārtā netiks izbūvētas pazemes un daudzstāvu autostāvvietas. Bērnu pieskaitīšanai bibliotēkas telpās ir atvēlēta vieta, bet pagaidām nav skaidrs, kā organizēt praktisko pusi.

Foto no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157628303817129/
Video: https://www.youtube.com/saeimasab#p/a/u/0/A6rXAhjl19Q 
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta